Izdvojeno Politika Vijesti

Špirić: Ministri neće imati godišnje odmore!

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužilo je Ministarstvo pravde BiH da do naredne sjednice Vijeća ministara formira radnu grupu koja će se baviti implementacijom presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”.

“Pokušavamo da dođemo do jednog prihvatljivog teksta koji bi otvorio vrata BiH za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Isto tako, obratiti smo se Domu naroda Parlamenta BiH i zamolili ih da učine sve kako bi usvojili zakon o popisu stanovništva koji im je dostavljen iz Vijeća ministara, što je, također, jedan od uslova kako bismo mogli aplicirati“, rekao je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

On je dodao da je i Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH zaduženo da u roku od 30 dana Vijeću dostavi nacrt zakona o državnoj pomoći.

Ove tri stvari bi, prema ocjeni Brisela, bile dovoljne da BiH aplicira za članstvo bez obzira na političke tenzije, nesporazume i povećanu političku temperaturu“, rekao je Špirić, naglasivši da će Vijeće ministara održavati sjednice i tokom avgusta, jer neće biti kolektivnog godišnjeg odmora.

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da prethodna radna grupa koja se bavila implementacijom presude “Sejdić – Finci” nije uspjela okončati taj zadatak, te je podsjetio kako je tada vođena rasprava radi li se o užoj ili široj reformi Ustava BiH.

Pokušaćemo doći do jednog usaglašenog teksta koji bi značio implementaciju presude. Još ne znamo ko će biti u novoj radnoj grupi, ali trebaju nam ljudi koji će nositi i političku volju, ali i imati smisla da shvate da ne treba kažnjavati BiH time što neko želi pliću, a neko dublju reformu Ustava. Od BiH se traži da implementira presudu, a kada bude konsenzusa za širom reformom Ustava, to se može raditi svakodnevno“, rekao je Špirić.

Onasa/Informer.ba