BiH Udarno Vijesti

Špirić u džemperu dočekao predstavnika MMF-a

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Milana Cucu.

Špirić je informirao predstavnika MMF-a o svojim prioritetima na čelu Ministarstva finansija i trezora.

Sagovorniku je posebno predočio aktivnosti Ministarstva finansija i trezora da bi što prije bio kreiran budžet za ovu godinu, koji mora podrazumijevati i mjere štednje, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Naglašavajući važnost osiguranja  fiskalne stabilnosti BiH, ministar finansija je ocijenio da bi rješavanje pitanja budžeta i globalnog fiskalnog okvira za period 2012.-2014. učinilo BiH kredibilnim partnerom međunarodnim finansijskim institucijama.

Sagovornici su, također,  razmijenili mišljenja o različitim modelima daljnje saradnje BiH i MMF-a.

Ministar Špirić je izrazio nadu da će vlasti na svim nivoima BiH iskazati potrebnu dozu ozbiljnosti da bi bili osigurani uvjeti  za nastavak saradnje s MMF-om u skladu s potrebama BiH.

Na sastanku je razgovarano i o tehničkoj podršci koju MMF pruža BiH putem projekta podrške poreznim upravama i projekta fiskalnog izvještavanja u skladu s međunarodnim standardima.

Srna/Informer.ba