BiH Udarno Vijesti

Špirićev vozač od dnevnica naplatio 13.000 KM, Kutlešin blizu 9.000

Vozač predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića samo od dnevnica u zemlji prošle godine naplatio je 13.350 hiljada KM, dok je vozač generalnog sekretara Zvonimira Kutleše inkasirao 8.775 KM.

Ni to ne bi bilo toliko sporno da su na ta putovanja po osnovu kojih su isplaćene dnevnice vozačima, predsjedavajući i generalni sekretar zaista išli.

” Tokom većeg dijela godine vozačima predsjedavajućeg Vijeća ministara i generalnog sekretara obračun dnevnica za službena putovanja vršen je i u vrijeme boravka u mjestu prebivališta, a uvidom u dokumentaciju konstatovano je da su dnevnice isplaćene i za neradne dane, odnosno dane vikenda. Za ista putovanja po osnovu kojih su isplaćene dnevnice vozačima, predsjedavajući i generalni sekretar nisu ostvarili dnevnice niti su im evidentirana službena putovanja” – otkrili su državni revizori.

Ni na reprezentaciji se prošle godine nije štedjelo. Revizori su konstatirali da su obrazloženja na računima za reprezentaciju uglavnom vrlo kratkog sadržaja, bez navođenja broja osoba koje su prisustvovale događaju po osnovu kojeg je nastao trošak reprezentacije.

– Prilikom korištenja reprezentacije u sjedištu, u određenim slučajevima nisu ni navedena obrazloženja za nastanak troškova po osnovu konzumiranja jela, hrane i alkoholnih pića. Također je uočeno da su priznati i evidentirani troškovi reprezentacije po osnovu odobrenog prava na internu reprezentaciju za savjetnika predsjedavajućeg, koji je u periodu nastanka tog troška bio odsutan zbog obavljanja aktivnosti u vezi sa Svjetskom izložbom u Šangaju – opaska je Ureda za reviziju institucija BiH.

Pravo na stimulaciju također je zloupotrijebljeno u Generalnom sekretarijatu, pa je jedan od uposlenih tokom cijele godine dobivao novac po tom osnovu.

Dopuna telefonskih kartica

Pravo na korištenje mobilnih telefona 2010. godine je imao 41 zaposleni s ograničenjima od 40 do 300 KM u Kabinetu predsjedavajućeg i 60 do 300 KM u Generalnom sekretarijatu.

U skladu s odlukom za šest zaposlenih je odobreno korištenje ultra dopuna, i to isplatom iz blagajne maksimalno dozvoljenog iznosa, bez odgovarajućeg dokumentiranja kupovine.

 

 

Dnevniavaz.ba/nformer.ba