Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Spoljnotrgovinski deficit BiH u prvih sedam mjeseci četiri milijarde KM

Spoljnotrgovinski deficit BiH je za sedam mjeseci ove godine iznosio gotovo četiri milijarde KM, a samo u julu bio je 645 miliona KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

BiH je u julu ostvarila 694 miliona KM izvoza i milijardu i 339 miliona KM uvoza, rekao je zamjenik direktora Agencije Fadil Fatić.

Fatić je istakao da je u spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni BiH u julu postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 51,8 odsto.

On je istakao da je za sedam mjeseci ove godine ostvaren izvoz u vrijednosti od četiri milijarde i 76 miliona KM, što je za 18,6 odsto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio osam milijardi i 715 miliona KM ili za 16,6 odsto više.

U istom periodu postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 54,7 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio tri milijarde i 947 miliona KM“, rekao je Fatić danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Fatić je rekao da za sedam mjeseci glavni trgovački partneri BiH bili Hrvatska i Njemačka, što znači da se najviše izvozilo i uvozilo iz te dvije zemlje.

 

Srna/Informer.ba