BiH Izdvojeno Vijesti

Spor na sjednici NSRS oko Nacrta zakona o PIO

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) počela je danas u Banjaluci raspravom o dnevnom redu, pri čemu su poslanici opoziocionih partija tražili povlačenje Nacrta zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) tvrdeći da nije dobio podršku skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku, dok su poslanici vladajuće koalicije tražili da ovaj nacrt  ide u redovnu parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić dao je jednočasovnu pauzu kako bi skupštinski odbor za zdravstvo, rad i socijalnu politiku dao konačno mišljenje o Nacrtu zakona o PIO. Naime, četiri člana ovog odbora su na jučerašnjoj sjednici bila za razmatranje ovog nacrta zakona u redovnoj skupštinskoj proceduri, dok su četiri člana bila protiv.

Poslanici bi danas trebalo da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Po hitnom postupku trebalo da budu razmatrani i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o apotekarskoj djelatnosti. Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o Ustavnom sudu RS i o boravišnoj taksi i Prijedlog zakona o Sudskoj policiji RS.

Predviđeno je razmatranje Prijedloga zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova, Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o notarima i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Poslanici bi trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova.

 

Onasa/informer.ba