BiH Izdvojeno Politika Vijesti

Ivanić: Sporazum Dodik-Lagumdžija sporazum za izvlačenje novca

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izrazio je nezadovoljstvo radom Centralne komisije BiH. U jučerašnjem obraćanju novinarima u Banjoj Luci, Ivanić je naveo da CIKBiH, u zakonom određenim rokovima, nije odgovorio na prigovore PDP-a vezane za način brojanja glasova na lokalnim izborima u Kotor-Varoši, kako onih domicilnog stanovništva, tako i glasača u odsustvu.

Krpljenje budžeta

„Navode da su nam odgovor proslijedili poštom, te odbijanje da nam ga dostave u nekoj drugoj formi dovode u sumnju regularnost rada CIK-a i ostavljaju nas u uvjerenju da ništa od toga što se dešava nije slučajno”, kazao je Ivanić.

Iz tih razloga PDP obratio se Sudu BiH od koga očekuje da utvrdi da li su postojale neregularnosti vezane za način utvrđivanja izbornih rezultata u Kotor-Varoši.

Ivanić se osvrnuo i na sporazum koji su potpisali lideri SNSD-a i SDP-a BiH Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, nazvavši ga „sporazumom za izvlačenje novca i krpljenje entitetskih budžeta”.

„Evidentno je da se traži da Centralna banka BiH daje kredit iz obaveznih državnih rezervi i kupuje obveznice vlada entiteta, jer komercijalne banke to više ne čine pošto nemaju povjerenja u obveznice vlada entiteta. To je praktično kreditiranje entiteta iz obaveznih rezervi, što je nezabilježeno u svijetu”, podvukao je Ivanić.

Ista stvar je i s namjerom da se novac iz Elektroprenosa BiH usmjeri u budžetsku potrošnju, rekao je lider PDP-a, dodajući da su „sva druga obrazloženja priča za malu djecu”.

Biranje tužilaca

Komentarišući najavu izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću,  prema kojima bi se tužioci birali u entitetskim parlamentima, Ivanić je rekao da bi „takvo što bilo prihvatljivo pod uslovom da se tužioci biraju dvotrećinskom većinom, čime bi se otklonile sumnje u politički utjecaj na pravosuđe”.

Oslobođenje/Informer.ba