Izdvojeno Politika Vijesti

Sprema se gašenje OHR-a?

Proces gašenja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) mogao bi početi u aprilu, kada se očekuje stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH, saznaje “Dnevni avaz” iz diplomatskih izvora.
Izvori “Avaza” tvrde da će stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH konačno moći aplicirati za članstvo u EU, zbog čega više ništa neće stajati na putu gašenju OHR-a.

Da bi Sporazum stupio na snagu, nakon nedavnog usvajanja zakona o državnoj pomoći i popisu stanovništva, od BiH se još očekuje da provede odluku Suda u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci”.

Prethodno će biti potrebno usvojiti i budžet za ovu godinu te globalni fiskalni okvir za period od 2012. do 2014. godine kako se ne bi dovela u pitanje makrofinansijska pomoć za BiH u iznosu od 100 miliona evra.

S obzirom da je pitanje okončanja supervizije za Brčko distrikt skoro riješeno, jer se krajem maja očekuje odluka o ovom pitanju, za gašenje OHR-a biće još neophodno ispuniti i ključni uslov za članstvo u NATO – pitanje nepokretne vojne imovine – navodi se u tekstu.

 

Srna/Informer.ba