Politika Vijesti

Spriječena namjera Vlade RS-a da poveća granicu za odlazak u penziju

Predstavnici Unije poslodavaca i Saveza sindikata nisu danas prihvatili najnoviji prijedlog Vlade RS-a da se poveća granica za odlazak radnika u RS-u u penziju do napunjenih 45 godina staža.

Oštra rasprava o najnovijoj odluci Vlade da izmijeni Nacrt zakon o PIORS-a o tom pitanju vođena je na vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a u Banjoj Luci, a suprotstavljeni stavovi su se prenijeli i na pres-konferenciju koja je uslijedila u pauzi te sjednice.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić ukazala je da se novim rješenjima u tom zakonu preko leđa radnika u privredi spašava Fond PIORS-a, koji grca u više od stotinu miliona deficita.

Fond PIORS-a se spasava na način da oni koji rade, morat će da rade dok ne umru”, kategorična je Mišić i naglašava da će sedam posto od 240.000 penzionera koji su radili 40 godina i za koje su uplaćivani doprinosi, sada će morati da produže da rade do 45 godina staža i 65 godina života.

Zamjerila je Vladi da je tek jučer proslijedila socijalnim partnerima konceptualno novi zakon, iako o tome nije bilo riječi u nacrtu tog dokumenta, niti u javnoj raspravi, koju je, predlagač zakona Ministarstva rada “potpuno bagatelisalo”.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta i Unije poslodavaca Ranko Milićpotvrdio je da na sjednici savjeta nije bilo konsenzusa tom zakonu te da su dva socijalna partenera, poslodavci i sindikati, uvažavajući kompleksnost problema Fonda PIORS-a, ipak ostali na stanovništu da ponuđeni zakon ne nudi rješenja za postojeće probleme.

Ne možemo kažnjavati one koji su 40 godina radili, a njih je svega sedam posto u Fondu PIORS-a, te istovremeno i dalje ostavljati prostor za onih 93 posto da manipulacijama stiču penziju”, naglasio je Milić.

Obrativši se novinarima nakon istupa socijalnih partnera, resorni ministar Petar Đokić je iznio tvrdnju da poslodavci i sindikat neprecizno tumače zakon i da u tom dokumentu “ne stoji uslov o samo 45 godina staža za odlazak u penziju“.

“U zakonu govorimo da neko ko je ostvario 40 godina staža, a nema navršenih 60 godina života radi još godinu ili dvije dok ne dođe do određenih uslova”, pokušao je da odbrani nove odredbe zakona resorni ministar, ali su mu se na pres-konferenciji suprostavili sindikalci navodeći da nije naveo da će u tom slučaju oni koji ne ispunjavaju uslov od 45 godina staža primati za 20 posto manju penziju dok ne napune godine staža, odnosno života.

Đokić, međutim, tvrdi da se društvo “mora suočiti s problemima koji postoje u oblasti PIO”, jer je “očito da se ovim pitanjem dugo godina RS nije bavila“.

Đokić je naveo da se ne smije dozvoliti “da se penzioneri u RS-u ugrožavaju”, te da se ovim zakonom “želi na njih obratiti pažnja”.

Iako navodi da bi volio da bude donosilac dobrih vijesti, Đokić je ustvrdio da Vlada ima hrabrosti da se suoči s problemima u PIO, gdje je deficit visok i nastao je jer su penziona prava dobijali ljudi koji na to nisu imali pravio, ali, kaže, ne zna on kako.

Danas je glavnina penzionera u RS-u mlađa od 60 godina i to znatno te koristi novac koji prikupljaju oni koji rade. To nije pravično i to trebamo zaustaviti”, naveo je ministar rada RS-a.

Usaglašavanje stavova o ovom zakonu je nastavljeno, a konačnu riječ dat će Vlada, a zatim i poslanici Skupštine narednih dana.

 

Fena/Informer.ba