BiH Udarno Vijesti

Srbi povratnici uputili pismo: Pomozite predsjedniče RS-a, bar nama koji smo u blizini linije razdvajanja

Predstavnici Srba povratnika na područje opštine Kalesija zatražili su danas pomoć od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći da se u Federaciji BiH “čini sve kako bi Srbi nestali iz tog entiteta“.

U pismu predsjedniku Dodiku, koje je potpisao predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Agrorazvoj” iz Gojčina kod Kalesije Milisav Garić, navodi se da su srpski povratnici dostavljali nadležnim organima mnoge razvojne projekte za održiv povratak, ali je to, kako se ispostavilo u ovih 11 godina povratka, malo koga zanimalo.

Garić je naveo da je održivom povratku Srba na području opštine Kalesija “presuđeno” u korist njihovog nestanka onda kada su mirno protestovali ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli, tražeći da budu riješena bar neka od gorućih pitanja.

Tada su nas tuzlanske vlasti optužile da situaciju politizujemo po nagovoru rukovodstva RS, dok nam je policija, iako smo bili najavili mirni skup, izrekla novčane kazne radi zastrašivanja, što je uobičajena praksa federalnih vlasti“, naveo je Garić.

U pismu se dodaje da obećanja data savjetniku predsjednika RS Miladinu Drgičeviću i predstavniku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragu Kovaču da u opštinskoj administraciji Kalesija bude zaposlen bar jedan Srbin i da bude dozvoljen prilaz srpskom pravoslavnom groblju u Gojčinu još nisu ispunjena.

I potpredsjednik RS Enes Suljkanović uvjerio se na licu mjesta, kada je u aprilu posjetio srpske povratnike na području opštine Kalesija, da trpimo najveću moguću diskriminaciju, a od zaključaka i prioriteta koji su tada utvrđeni s ciljem poboljšanja položaja povratnika nema ništa“, naveo je Garić.

Garić je podsjetio da su se i najbliži saradnici ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Davora Čordaša prilikom ljetošnje posjete uvjerili da je na području opštine Kalesija u deset naselja ostalo još oko 200 Srba povratnika i dodao da “osim te konstatacije, nema konkretne pomoći“.

Pomozite predsjedniče RS, bar nama koji smo u blizini linije razdvajanja i primorani da, zbog ovakvog odnosa vlasti, svakodnevno vozimo djecu u školu u RS jer mislimo na njihovu budućnost“, naveo je Garić i dodao da je, po svemu sudeći, priča o održivom povratku Srba u opštinama Federacije BiH “davno završena”.

 

Srna/Informer.ba