Region Udarno Vijesti

Srbi spriječili KFOR da ukloni barikade od šljunka

Vojnici KFOR-a presjekli su danas bodljikavu žicu, a zatim bagerom pokušali da sklone barikade od šljunka i izađu na alternativni pravac kod prelaza Jarinje na Kosovu i Metohiji, ali su ih u tome spriječili Srbi na barikadama.

Nakon toga KFOR je privremeno odustao od uklanjanja barikada, pošto su se Srbi okupili kod barikade, javio je RTS.

Komanda KFOR-a još razmatra kako da djeluje u vezi sa novim alternativnim putem kod Jarinja. KFOR se trudi da nađe rješenje `sa kojim mogu da žive obje strane`”, rekao portparol KFOR-a Ralf Adamec.

Srbi se u velikom broju okupljaju oko barikada zbog aktivnosti unutar baze KFOR-a, jer strahuju da bi mogla početi operacija uklanjanja barikada. Oni su tokom noći probili novi alternativni put koji povezuje sjever Kosova sa Srbijom.

Trinaestorici vozača preduzeća iz Raške “Eurokop” određen je pritvor do petnaest dana, a suđenje će najvjerovatnije biti održano već sljedeće sedmice.  Advokat jednog od pritvorenih vozača Miodrag Brkljač rekao je da će glavni pretres biti obavljen najvjerovatnije u srijedu, 28. septembra.

Saslušanje 13 vozača, zbog sumnje da su neovlašteno ušli na Kosovo, održano je u Opštinskom sudu Kosovska Mitrovica u Vučitrnu. Javni tužilac predložio je pritvor za vozače, a ovom prijedlogu su se usprotivili advokati Srba koji su im dodijeljeni prema službenoj dužnosti.

Tužilac je zatražio od suda da izda nalog za hapšenje Vasilija Đorovića, koji je u bjekstvu zbog sumnje da je počinio isto krivično djelo.

Vozače je policija uhapsila u srijedu uveče na carinskom terminalu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice. Oni su za potrebe Rudarsko-hemijskog kombinata “Trepča” vozili koncentrat za jednu švicarsku firmu.

Srna/Informer.ba