Izdvojeno Region Vijesti

Srbija: 20 osoba zaraženo, jedna podlegla od virusa Zapadnog Nila

Od virusa Zapadnog Nila, koji prenosi tigrasti komarac, u Srbiji je jedno lice umrlo dok je 21 pacijent zaražen, potvrđeno je dopisniku agencije Anadolija iz Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS) i iz Instituta za virusologiju “Torlak”.

Kako je izjavila zamjenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti, Olga Duloviću, virus Zapadnog Nila se u Srbiji se na ovaj način po prvi put pojavio. “Nema razloga za paniku i uznemirenost”, poručila je Dulović.

“Virus prenosi tigrasti komarac i preventivno protiv ovog virusa treba da djeluju komunalne službe koje zaprašuju komarce”, kazala je Dulović.

Ona je potvrdila da je jedno lice iz Pančeva koje je bilo zaraženo virusom Zapadnog Nila preminulo.

“Prvi simptomi se skoro i ne osećaju i mogu biti manifestovani na više načina, to može biti letnja infekcija, obično je to upala mozga”, istakla je Dulović i dodala da se bolest razvila u Srbiji, a da nije uvezena sa strane.

Na pitanje koliko građani imaju razloga za brigu i kolika je smrtnost od ovog virusa, zamjenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti istakla je da jedan od 158 zaraženih ima tešku kliničku sliku.

Duloviće nije isključila ni mogućnost da je broj zaraženih od “Nilske groznice” veći jer su se ranije javljali pacijenti sa tom kliničkom slikom.

 

Srbijanski mediji su saopštili da je jedno lice zaraženo ubodom azijskog ili tigrastog komarca preminulo  u Grčkoj.

 

AA/Informer.ba