Region Udarno Vijesti

Srbija: 6-godišnja djevojčica umrla od gladi i zapuštenosti

Šestogodišnja djevojčica Anđela, koja je živjela s majkom i dvije sestre u Svilajncu u Srbiji, preminula je od neuhranjenosti i nepružanja zdravstvene pomoći, pokazala je istraga.

Beživotno tijelo šestogodišnje djevojčice pronađeno je jučer prije podne u porodičnoj kući u Svilajncu.

Smrt djevojčice prijavila je njezina 35-godišnja majka, kojoj je određeno 48-satno policijsko zadržavanje zbog sumnje da je izvršila kazneno djelo.

Majka je prijavila smrt kćerke na način da je došla u Dom zdravlja i zatražila da ljekari utvrde da je dijete mrtvo i da izdaju posmrtni list kako bi ga sahranila. Ljekari su slučaj prijavili policiji, koji su u kući pronašli mrtvo dijete.

Prvi rezultati istrage su pokazali da je nesretna šestogodišnja djevojčica preminula od neuhranjenosti, nepružanja zdravstvene pomoći i opšte zapuštenosti.

Djevojčica je prije dvije sedmice imala boginje, koje su izliječene. Osim toga, bila je dobro i zdravo dijete, ali u zadnje vrijeme je manje jela‘, rekla je baka preminule djevojčice, piše Press.

Susjeda porodice kaže kako ne može ni pretpostaviti šta se dogodilo jer je djevojčica bila potpuno zdrava i trčkarala je po ulici. Djevojčica je u više navrata bila smještena u hraniteljske porodice. Prvi put to se dogodilo tek kada se rodila i kada je njezina majka, zbog loše materijalne situacije, bila prisiljena na taj korak. Nakon 11 mjeseci, majka je stekla adekvatne uslove za život i vratila djevojčicu.

Dva mjeseca nakon Centar za socijalnu zaštitu ponovno je uzeo djevojčicu, ovog puta zbog zlostavljanja, nanošenja tjelesnih ozljeda i zanemarivanja. No, istraga je pokazala da su povrede na tijelu djeteta nastale od pada i da nisu posljedica zlostavljanja.

Djevojčica je vraćena svojoj porodici i tamo je bila sve do jučer.

 

Press/Informer.ba