Izdvojeno Politika Vijesti

Srbija, BiH I Hrvatska o proširenju sporazuma o izručenju

Ministarka pravde Snežana Malović najavila je danas da će u petak sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske razmotriti mogućnosti proširenja sporazuma o izručenju sopstvenih državljana kako bi se stalo na put okrivljenima za teška krivična djela koji, skrivajući se iza dvojnih državljanstava pokušavaju da izbjegnu krivičnu odgovornost.

Sve tri zemlje su prepoznale taj problem. Niko ko je opasan po okolinu ne smije koristiti mogućnost dvojnih državljanstava, bježati od zakona i činiti teška krivična dela. Zato smatramo da bi postojeće sporazume o izručenju sopstvenih državljana trebalo proširiti i na druga teška krivična djela“, izjavila je Malović Tanjugu.

Ona je napomenula da će se u petak sastati sa bosanskim i hrvatskim ministrima pravde Barišom Čolakom i Draženom Bošnjakovićem i razmotriti mogućnosti proširenja sporazuma o izručenju sopstvenih državljana u slučaju učinjenog  krivičnog djela iz oblasti organizovanog kriminala i ratnih zločina.

Počinioci teških krivičnih djela sakrivaju se u zemljama regiona koristeći dvojna državljanstva, a poslijednji u nizu koji to dokazuje je slučaj Dragana Paravinje. Zato je neophodno zajedničkim naporima da uspostavimo mehanizme koji će počinioce krivičnih djela onemogućiti da izbjegavaju krivičnu odgovornost na taj način“, poručila je Malović.

Ministarka pravde je napomenula da neke od zemalja imaju ustavna ograničenja za potpisivanje te vrste sporazuma, ali da postoji odlučnost za prevazinaženje pravnih barijera.

Moramo da budemo odlučni i apsolutno otvoreni u borbi protiv svih vrsta kriminala. Sve tri zemlje imaju isti cilj – bezbjednost i sigurnost svih građana i apsolutnu vladavinu prava. Odnosi sa susjedima su prioritet, jer samo dobri odnosi među susedima jesu garant bezbjednosti“, istakla je Malović.

Sporazumi koji su do sada zaključeni predstavljaju kvalitetnu osnovu za dodatno unapređenje pravnih odnosa, navela je ona, napominjući da borba protiv kriminala nije samo borba jedne zemlje.

To je regionalni problem i važna obaveza koju imamo prema građanima u sve tri države. Zato saradnja mora da bude jaka i koordinisana“, naglasila je Malović.

 

Informer.ba