Region Udarno Vijesti

Srbija: BiH stopirala raspisivanje Interpolove potjernice za Jašarevićem?

Srbija je od Interpola i njegove centrale u Lionu još prije devet mjeseci tražila raspisivanje potjernice za vehabijom Mevlidom Jašarevićem, ali je Ministarstvo bezbjednosti BiH zatražilo od centrale Interpola da se taj zahtjev Beograda odbije – pišu “Večernje novosti”.

Pozivajući se na više izvora u obavještajno-bezbjednosnim krugovima, list navodi da je u Sarajevu namjera Beograda da ovaj terorista bude zaustavljen okarakterisana kao “još jedan pokušaj hapšenja Bošnjaka, koji nije utemeljen na dokazima”.

Srbija je tada Jašarevića, koji je prije nekoliko dana pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, okarakterisala kao veoma opasnu osobu, člana radikalnog vehabijskog pokreta.

List dodaje da će policijski stručnjaci Srbije za terorizam i američki agenti FBI, koji su doputovali u Beograd, narednih dana detaljno proučiti i kontakte vehabija iz Novog Pazara i okoline, sa onima na Kosmetu i u BiH.

Posebna pažnja biće posvećena informacijama o tome sa kojim su grupama povezani u Evropi, ali i njihova saradnja sa međunarodnim terorističkim organizacijama.

Pretpostavlja se da je FBI zainteresovan za broj vehabija u Sandžaku, njihovu organizaciju, način djelovanja, povezanost sa drugim vehabijskim centrima van Srbije.

Posebno je značajno koliko ima  radikalnih islamista spremnih da, kao Jašarević, uzmu oružje i pucaju.

Sve ove informacije, kako saznaje list, posjeduju MUP Srbije i srpska tajna služba BIA i spremni su da ih dostave FBI.

List navodi da u ovom trenutku desetak američkih agenta, vrhunskih stručnjaka za borbu protiv terorizma, najviše zanima veza Jašarevića sa privedenim vehabijama sa područja Novog Pazara, nakon napada u Sarajevu.

Njih interesuje i hapšenje grupe vehabija u dva navrata u Sandžaku, od kojih se druga, manja grupa, čak obučavala za upravljanje avionima i uspostavljanje saradnje sa istomišljenicima u BiH, Makedoniji, Albaniji, Gruziji i Siriji.

Agente FBI posebno su interesovali zaplijenjeni diskovi kod vehabija, sa snimcima ubistava američkih vojnika u Avganistanu i Iraku, kao i ruskih vojnika u Čečeniji.

 

Srna/Informer.ba