Izdvojeno Region Vijesti

Srbija: Bosanci i Hrvati nisu više neprijatelji

Građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, a nova na listi je Kina, dok su im najveći neprijatelji Amerikanci i Albanci, pokazuje nedavno sprovedeno istraživanje Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku.

Zanimljivo je da epitet prijatelja po njima nije zaslužila nijedna druga članica Evropske unije, dok se zemlje koje su nekad bile na vrhu liste neprijateljskih država poput Hrvatske i BiH danas gotovo i ne pominju.

Rusija i Grčka su aktivno ispoljavale podršku Srbiji u teškim situacijama koje su nas zadesile, kao, na primjer, tokom bombardovanja.
Interesantno je da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina. Iako je zajednički imenitelj za sve tri države da nisu priznale Kosovo, pretpostavljam da je odabir Kine prije rezultat divljenja ekonomskom i spoljnopolitičkom jačanju ove zemlje i njenom prerastanje u vodeću svjetsku silu. Vjerujem da je izbor ove države za jednog od tri najveća prijatelja više odraz naše želje da nam budu prijatelji, nego njihove nesporne naklonosti prema Srbiji” – objašnjava Sonja Stojanović, direktorka Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku.

 

 

Informer.ba