Region Udarno Vijesti

Srbija će kažnjavati rezerviste koji se ne odazovu pozivu za ratni raspored

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac potvrdio je da pozivi za preuzimanje ratnog rasporeda, koje ovih dana dobijaju svi građani Srbije koji su služili vojsku, nemaju nikakve veze sa Kosovom i da se ne planiraju tamo ne planiraju dejstva.

“Radi se o redovnom pozivanju rezervista, a biće ga dok bude postojala vojska – kao i u drugim državama”, rekao je Šutanovac za “Press”.

Svi građani Srbije koji su služili vojsku dužni su da se odazovu na pozive za preuzimanje ratnog rasporeda, koje ovih dana dobijaju, a ako to ne učine, mogu biti kažnjeni, piše ovaj list.

U Ministarstvu odbrane Srbije rekli su da je u toku redovna i planska aktivnost u vezi sa popunom ratnih jedinica i da se javnost o tome redovno obavještava.

Neodazivanje pozivu bez opravdanja povlači kaznu od 10.000 dinara (98 eura) do 50.000 dinara (490 eura) ili zatvor od 60 dana.

“Aktivnosti u vezi sa pripremama ratnih jedinica Vojske Srbije odvijaju se u skladu sa godišnjim i petogodišnjim planovima pozivanja i obučavanja rezervnog sastava. Obaveza lica u rezervnom sastavu je da se odazove u vreme i na mesto naznačeno na pozivu. Ko se ne odazove na poziv, a odustvo ne opravda, snosiće zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije”, objasnili su u Vojsci Srbije.

 

Srna/Informer.ba