Region Udarno Vijesti

Srbija dobija najveći solarni park na svijetu

Luksemburška kompanija “Securum equity partners” odlučila je da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja, koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi, i da sredinom 2013. na jugu zemlje počne izgradnju najvećeg solarnog parka na svijetu, u vrijednosti od blizu tri milijarde dolara.

Planirano je da paneli ukupne instalisane snage 1.000 MW budu postavljeni na oko 3.000 hektara, tako da će buduća solarna elektrana biti dvostruko veća od sadašnjeg svjetskog lidera – kalifornijskog solarnog parka snage 500 MW.

“Sigurno je i da ovakav tip projekta postavlja Srbiju na prva mjesta svjetske energetske mape. Nadalje, veličina investicije može privući niz drugih stranih ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije, i ne samo u taj sektor“, smatra Ivan Matejak, menadžer kompanije.

Osim izuzetno povoljnog geografskog položaja, koji je od velikog značaja budući da je cilj kompanije “Securum equity partners” prvenstveno izvoz električne energije, važno je napomenuti i da je u Srbiji intenzitet sunčeve radijacije među najvećima u Evropi, istakao je Matejak u razgovoru za internet portal eKapija.com.

“U poređenju sa Njemačkom, zemljom koja je najnaprednija u ovom sektoru na svjetskom nivou, potencijal je veći skoro za 40 odsto”, rekao je Matejak.

Obrazlažući odluku da investiciju vrijednu skoro tri milijarde dolara usmjere baš u Srbiju, Matejak je kazao da su u Srbiji naišli na razumijevanje državnih organa za predstavljeni projekat, ali i da Srbija posjeduje odgovarajuću elektroenergetsku infrastrukturu, te da je srpska elektromreža veoma dobro povezana sa onima u susjednim državama.

“U ovoj početnoj fazi razrade projekta imali smo preliminarne susrete sa čelnicima ‘Elektromreža Srbije’ (EMS), kojima smo izložili naše ideje. Vodeći se Planom razvoja prenosnog sistema, priključenje, koje će nastupiti u više faza, neće predstavljati problem. I same lokacije biće izabrane u odnosu na prisustvo prenosnih mreža EMS kao i njihove kapacitete“, objasnio je predstavnik “Securum equity partnersa”.

U toj kompaniji takođe naglašavaju da nema razloga za brigu kada je riječ o zagađenju životne sredine, kao i da ne treba strahovati od eventualnog negativnog uticaja na poljoprivredu, koja je u Srbiji veoma važna privredna djelatnost. “Securum equity partners” planira da se u izboru lokacija za solarni park vodi upravo principima što manjeg uticaja na okolinu.

“Nećemo uzimati u obzir zemljište namijenjeno poljoprivredi, to je naša strateška i etička odluka. Istraživanja potencijalnih lokacija su u toku, a izbor ćemo vršiti, osim prema pomenutim kriterijumima, i prema kriterijumu efikasnosti sunčevog zračenja”, nejavio je Matejak.

Prema planovima kompanije “Securum equity partners”, realizacija ovog projekta trebalo bi da počne već od januara sljedeće godine.

Procijenjeno je da će dobijanje svih potrebnih dozvola biti završeno do sredine 2013, kada bi trebalo da počne izgradnja solarnog parka i njegovo priključenje na distributivni sistem, koje bi se fazno odvijalo do 2015. godine.

 

Agencije/Informer.ba