Izdvojeno Politika Vijesti

Srbija dobila status kandidata, a gdje je BiH danas?

Šefovi država i vlada 27 država članica EU odlučili su Srbiji dodijeliti status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Odluku su pozdravili svi čelnici EU, a iz redova Danske koja trenutno predsjedava Evropskom unijom poručeno je da Srbija sada može početi novo poglavlje u odnosima s EU.

Ovu odluku pozdravio je i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija koji je istakao da je kandidatski status Srbije dočekao s pomiješanim osjećajima.

“S jedne strane bio sam sretan jer je Srbija zasluženo dobila status kandidata. U isto vrijeme, bio sam sjetan zbog zaostajanja BiH za Srbijom”, kazao je novinarima u Sarajevu Lagumdžija.

Koliko je BiH zaista zaostala iza Srbije? O Hrvatskoj da i ne govorimo.

Političari u BiH najavljuju predavanje aplikacije za status kandidata u julu ove godine.

Lagumdžija pojašnjava da “nije problem popuniti aplikaciju” već je učiniti kredibilnom.

“U naredna tri, četiri mjeseca, pred BiH je nekoliko vrlo bitnih događaja: uspostavljanje fiskalnog okvira, usvajanje budžeta, a onda trebamo preći stanicu koja se zove Chicago i NATO Summit kada ćemo vidjeti da li ćemo ući u sljedeću fazu kada je u pitanju NATO proces. Nije neka velika sreća popuniti aplikaciju samo da bismo sami sebi i medijima prodali “šarenu lažu”. Stava sam da trebamo učiniti sve da napravimo aplikaciju koja će biti kredibilna i mislim da je to moguće”, pojasnio je Lagumdžija.

Da bi smo napravili aplikaciju koja “neće stajati u ladici”, potrebno je prije svega napraviti kredibilan napor na implementaciji presude “Sejdić-Finci”.

Onda možemo pokušati da se približimo Srbiji.
A prije 10 godina, BiH je ušla u Vijeće Evrope i to prije Srbije. Tada je, tvrde upućeni, Srbija lobirala za ulazak BiH u Vijeće Evrope ocjenjujući da će članstvo BiH u ovoj instituciji ubrzati ulazak Srbije u Vijeće Evrope.

“Deset godina kasnije, Srbija se nalazi bar dvije godine ispred nas, u tehničkom smislu”, procjenio je Lagumdžija.

Analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal izjavio je Feni da je kandidatski status Srbije dobrodošao pomak u regionu, ali da dodatno podcrtava jaz koji je napravljen između BiH i ostalih zemalja u regionu.

“Pozitivnih pomaka u BiH ima. Prije svega tu mislim na formiranje Vijeća ministara BiH, usvajanje dva zakona koja su vrlo bitna za proces evropskih integracija, a i rješenje za budžet za 2012. je blizu”,
kazao je Latal.

Ono što predstoji je implementacija presude “Sejdić-Finci”.

“Po informacijama kojim raspolažem, čini se da su političari blizu rješenja jednog dijela ove presude. U tom slučaju, BiH može, već u narednih nekoliko meseci, sačiniti i predati ono što se naziva kredibilna aplikacija za kandidatski status”,
mišljenja je Latal.

Gdje je zaista BiH u smislu punopravnog članstva u Evropskoj uniji, možda je nabolje “pojasnio” visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“Teško je spekulirati, ali mislim da ste za deset godina vjerovatno tamo. Ili ćete znati da ste tamo”, kazao je Inzko novinarima u Sarajevu.

 

Fena/Informer.ba