Region Vijesti

Srbija: Krijumčarili majmune i patke

Uprava carina Srbije saopštila je da su njeni pripadnici, na graničnom prelazu Horgoš prema Mađarskoj, spriječili pokušaj krijumčarenja šest majmuna i četiri divlje patke, prenosi dopisnik agencije Anadolija iz Beograda.

Otkriveni majmuni su iz porodice ”Macaca sylvanus” koja se nalazi na CITES listi zaštićenih životinjskih vrsta, dok su patke iz porodice ”Somateria Molissima” strogo zaštićena vrsta u Srbiji.

Životinje su otkrivene na ulazu u Srbiju, u automobilu marke ”Mercedes 190E”, beogradskih registarskih oznaka, kojim je upravljao pedesetpetogodišnji državljanin Srbije. On je sa kćerkom putovao na relaciji Njemačka – Srbija.
Detaljnom kontrolom, u saradnji sa graničnom policijom, u prtljažniku su pronađena dva kaveza sa majmunima i patkama za koje vozač nije imao nikakvu dokumentaciju.

Nakon konsultacija sa nadležnom inspekcijom, utvrđeno je da se radi o zaštićenim vrstama kojima je zabranjeno trgovati. Majmuni i patke su predati prihvatilištu za divlje životinje ZOO vrta Palić na dalje staranje, dok je protiv vozača pokrenut prekršajni postupak, a biće podnijeta i krivična prijava.

AA/Informer.ba