Region Udarno Vijesti

Srbija: Narodi bivše Jugoslavije zaslužuju budućnost bez četnika i fašizma

Patriotske demokratske snage Srbije, ostale države i narodi bivše zajedničke Jugoslavije zaslužuju budućnost bez četnička, četničkog fašističkog pokreta i drugih fašista.

Poručili su to u zajedničkom proglasu članovi organizacije i organi Saveza antifašista i boraca NOR-a Sarajevskog i Tuzlanskog kantona i članovi i organi Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH u povodu nastavljanja aktivnosti pravosudnih državnih organa vlasti Republike Srbije na rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića, jednog od najgnusnijih ratnih zločinaca prostora bivše zajedničke države, progresivnoj antifašističkoj javnosti BiH, neposrednog okruženja i ujedinjene Evrope.

Narodi ostalih država nastalih od bivše zajedničke Jugoslavije, trebaju poštovanje nevinih žrtava, četničkih i drugih fašističkih zlodjela, a ne njihovo vrijeđanje i ponižavanje ovakvom rehabilitacijom zločinaca.

Zajedno svi trebamo popuno oslobađanje od pokušaja rehabilitacije i reafirmacije onog što je historija okarakterizirala i pravda osudila kao najteži ratni zločin. Oni to jesu, ostaju i trajno će biti zločinci za sve prave ljude koji umjesto ovoga, trebaju prijateljstvo i svestranu saradnju, a ne sukobljavanje, istakli su iz ovih udruženja.

Demokratska Evropa neće ni rehabilitovanog Dražu ni četnički izdajnički pokret, ni druge fašističke pokrete i zločince. Dosta joj je vlastitih ekstremista koji slijede fašistička neselektivna ubijanja, smatraju u ovim udruženjima.

Savez antifašista i boraca NOR-a TK-a, Savez antifašista i boraca NOR-a KS-a i Udruženje penzionera Vojnih osiguranika u FBiH podržava članove, organizacije i organe SUBNOR-a i druge progresivne snage Republike Srbije u borbi protiv svih pokušaja rehabilitacije četničkog fašističkog pokreta i njihovog vođe Draže Mihailovića.

Od država antifašističke koalicije koje su prije 67 godina porazile fašizam, zahtijevamo da odlučno spriječe svaki pokušaj obnove i rehabilitacije fašizma. Vjerujući da predsjednik, Vlada, borci NOR-a i druge progresivne snage Republike Srbije to neće dopustiti, poručuli su iz ovih udruženja.

Obnova zločinačkog fašizma koji je, prije više od sedam decenija, zapalio i razorio našu zemlju, cijelu Evropu i veliki dio svijeta, rehabilitacijom njegovih zločinaca dobija nove oblike, podsticaje, zamahe i prijetnje na ovim prostorima.

Ovdje su još živa sjećanja na zločinačku, kamu četničkih, ustaških i drugih fašističkih zlikovaca iza kojih su ostali potoci krvi nevinih civila – žena, djece, radnika, poljoprivrednika, đaka, studenata – pripadnika svih nacija i konfesija, posebno partizanskog narodnooslobodilačkog pokreta vjernog saveznika svjetske antifašističke koalicije, podsjetili su iz Saveza antifašista i boraca NOR-a TK-a, Saveza antifašista i boraca NOR-a KS-a i Udruženje penzionera Vojnih osiguranika u FBiH.

 

Fena/Informer.ba