Region Udarno Vijesti

Srbija obljepljena plakatima kojima se zločincu Mladiću čestita na “oslobođenju Srebrenice”

Aktivisti fašističko-terorističkog udruženja “Srpski narodni pokret 1389. – Naši 1389.” iz Beograda jutros su širom Srbije poljepili plakate s likom ratnog zločinca Ratka Mladića uz napomenu da mu čestitaju “oslobođenje ‘srpskog grada’ Srebrenice od, kako navode, muslimanskih terorista”.

U saopćenju medijima četnički pokret traži oslobađanje “nevinog zločinca” iz Haškog tribunala te tvrdi da Mladiću “pobjedu u Srebrenici i Republici Srpskoj niko ne može oduzeti”.

Očitu provokaciju i prezir prema žrtvama genocida ovo srbijansko udruženje na kraju ispoljava pozivom na “ujedinjenje svih srpskih zemalja”.

Kako će reagirati srbijansko Tužilaštvo ostaje da se vidi s obzirom da je upravo ono još 25. septembra 2009. godine iniciralo donošenje zabrane djelovanja ovog fašističkog udruženja za koje se prvi put čulo 10. jula 2005. godine. Podsjećamo, tada su prilikom održavanja pomena za srebreničke žrtve genocida u Beogradu aktivisti ovog zločinačkog udruženja uzvikivali su “Nož, žica…” te su bacali dimne bombe na okupljene aktivistice “Žena u crnom”.

Tri godine kasnije kod jednog od organizatora Miše Vacića pronađeni su pištolj, municija, pancir i fantomke zbog čega su srbijanski pravosudni organi pokrenuli postupak obustave djelovanja jer je iz udruženja građana, očito, rođena potencijalno teroristička organizacija.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba