Izdvojeno Region Vijesti

Srbija podigla optužnicu za genocid protiv potpredsjednika hrvatskog Sabora i još 44 osobe

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv potpredsjednika hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa i još 44 lica zbog genocida, ali optužnica još nije stupila na pravnu snagu – potvrđeno je Srni u Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojem je optužnica podnesena.

“Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 12. jula ove godine primilo prihvatanje Tužilaštva za ratne zločine optužnice Vojnog tužilaštva u Beogradu, gdje su okrivljeni Vladimir Šeks i još 44 lica zbog genocida”, rekla je Srni portparol Višeg suda Dušica Ristić.

Ona je navela da optužnica trenutno još nije stupila na pravnu snagu i da se dostavlja putem međunarodne pravne pomoći, pošto optužena lica nisu na teritoriji Srbije.

Vojno tužilaštvo u Beogradu je još 1992. godine podiglo tu optužnicu, a nju je sada prihvatilo srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine, pošto je u međuvremenu došlo do izmijenjene nadležnosti.

Hrvatski mediji objavili su da je Srbija podigla optužnicu protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa zbog genocida i ratnog zločina nad 19 pripadnika srpske nacionalnosti sa područja Vukovara.

U Županijski sud u Osijeku stigla je optužnica Tužilaštva Srbije za ubistva Srba na području Vukovara, koja tereti Šeksa, Glavaša, Merčepa i Vekića.

Kako javljaju hrvatski mediji, optužnicu je primio i drugooptuženi za genocid na području Vukovara, bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić.

Optužnica koja je stigla iz Beograda, osim Vekića, obuhvata i aktuelnog potpredsjednika hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa, kao i Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa, koji se za ratne zločine terete i u drugim procesima.

Hrvatski ministar Bošnjaković potvrdio da su optužnice stigle

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je danas novinarima kako su iz Srbije stigle optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa, rekavši kako je Vekića i osobno posjetio te s njim razgovarao “o tome da je došla optužnica”.

“Naša obveza je da mu uručimo dokumente koje dobijemo“, ustvrdio je Bošnjaković nakon sjednice vlade. Dodao je i kako “dio dokumenata manjka” tako da ne može “točno reći o svim detaljima”.

U ovoj se fazi, kako je rekao, ne traži izručenje, ispitivanje, kao niti da Hrvatska preuzme postupak, već uručenje dokumenata, što će i biti učinjeno kada oni budu kompletirani.

Bošnjaković je podsjetio kako je “još vojno tužiteljstvo Republike Srbije 90-tih godina podiglo jednu takvu optužnicu”.

“Temeljem takve optužnice mi moramo vidjeti da li je nešto preuzelo i što je preuzelo sadašnje tužiteljstvo specijalizirano za ratne zločine u Srbiji, a to ćemo tek vidjeti kad dobijemo kompletnu dokumentaciju”, naglasio je Bošnjaković.

Upitan koji je status te optužnice u Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da nju nisu izdala naša državna tijela. “Ona je izdana od tijela Republike Srbije i dalje ćemo vidjeti kroz institute međunarodne pravne pomoći što Republike Srbija bude u odnosu na to tražila”, zaključio je ministar pravosuđa Bošnjaković.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić danas je izvijestio javnost kako je preko osječkog Općinskog suda zaprimio optužnicu vijeća za ratne zločine beogradskog suda koja ga, s još 40-ak osoba, tereti za kaznena djela ratnog zločina i genocida. Rekao je kako je riječ o prepisanoj skupnoj optužnici srbijanskog vojnog tužiteljstva iz 1992., a da se za ta kaznena djela, uz ostale, terete Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep te vukovarski branitelji.

 

Srna/Informer.ba