Region Udarno Vijesti

Srbija: Pokret “Dveri – za život Srbije” pokreće postupak za zabranu djelovanja LDP-a

Pokret “Dveri – za život Srbije” pokrenuće pred Ustavnim sudom Srbije postupak za zabranu Liberalno-demokratske partije, nakon stavova koje je lider ove stranke Čedomir Jovanović iznio danas u televizijskom duelu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

“Dveri” smatraju da je, uzimajući u obzir sve izjave i djelovanje čelnika LDP-a u posljednje vrijeme, ispunjen niz uslova za pokretanje postupaka za zabranu te stranke pred Ustavnim sudom Srbije.

Iz ovog pokreta poručuju da su ti uslovi širenje rasne, vjerske i nacionalne mržnje izjavama da su predstavnici afričkih naroda “kanibali”, propagiranje terorizma i podrške terorizmu izjavama čelnika LDP-a kojima podržavaju pokušaj atentata na čelnike Srpske i SPC u Banjaluci i narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije izjavama da je teritorija pod kontrolom Albanaca “nezavisna država Kosovo”, kao i zahtjevom da se odustane od Rezolucije 1244.

U saopštenju “Dveri” se kao osnov za pokretanje postupka za zabranu LDP-a navodi i narušavanje međunarodnih ugovornih obaveza Srbije prema Dejtonskom sporazumu izjavama da bi Republika Srpska trebalo da prestane da postoji kao entitet.

”Dveri” se pridružuju i zahtjevu da se Skupština Srbije zvanično ogradi od Jovanovićevih i stavova LDP-a, kojima se Srpska naziva “genocidnom tvorevinom” i očekuju da sve stranke vladajućeg režima prekinu saradnju sa ovom organizacijom i raskinu sve koalicije koje LDP drže na vlasti u Srbiji.

 

Srna/Informer.ba