Region Udarno Vijesti

Srbija: Tuča vjernika, Vehabije pokušale da otmu džamiju. Imam nije dozvolio postavljanje zastava iznad kible

Sedmorica vehabija pokušali su da preuzmu improvizovanu džamiju u Zemun Polju, koja je u vlasništvu Islamske zajednice Srbije, poslije čega je izbila opšta tuča jer su se „obični“ vjernici tome usprotivili, pa su četvorica od njih zbog povreda završili u KBC „Zemun“.

Poslije tuče, uslijedila je policijska intervencija, a zbog mira u kući u IZ ne žele da govore o tom incidentu

Za „Alo!“ su ipak juče progovorili vjernici koji su se okupili pred džamijom u Fenečkoj ulici. Oni su potvrdili da se incident zaista dogodio. Vehabije su u subotu donijele svoje dvije zastave, bijelu i crnu, na kojima je pisalo „Nema drugog boga osim Allaha, Muhamed je božji izaslanik“ i pokušali da ih postave iznad kible, mjesta na kojem se održava vjerski obred. Pošto im imam Emin Zejnulahu to nije dozvolio, oni su izašli iz objekta, ali je do tuče došlo na ulici, kada su vjernici već napuštali džamiju. U opštoj tuči, koja je po izjavama komšija nastala poslije toga, nekoliko vjernika je povrijeđeno, a na licu mesta se pojavila policija sa operativcima zaduženim za borbu protiv terorizma.

Vjernici koji se ovdje okupljaju su uglavnom ozbiljni ljudi koji već duže žive u Beogradu. Mi nećemo da imamo nikakve veze s tim mladićima, kojima neko puni glavu svakakvim idejama. Iako smo se poslije incidenta pomirili pred hodžom, oni više ne dolaze u džamiju niti su ovde dobrodošli – kaže  Selim Rama.

On i ostali vjernici su nam rekli da se mladići ponašaju čudno, nose bradice i kratke pantalone, ali nisu mogli da nam kažu koji je njihov motiv da se priključe tom ekstremnom krilu islamista. Prema dostupnim informacijama, povećanje interesovanja za vehabizam na našim prostorima u posljednje vrijeme većim dijelom je plod velikih novčanih donacija sa Bliskog istoka, tako da se „potkraćivanje nogavica“ plaća od 150 do 300 eura mjesečno.

Imam Zejnulahu: U džematu je sve pod kontrolom

Imam Islamske zajednice Srbije Emin Zejnulahu nam je rekao da nije ovlašćen da daje izjave o ovom slučaju, ali je dodao da je situacija u njegovom džematu pod kontrolom.

Mogu samo da kažem da IZS i država Srbija stvar čvrsto drže u svojim rukama i tako će i ostati – naglasio je Zejnulahu, piše Alo.

 

Informer.ba