Region Udarno Vijesti

Srbija želi nezavisni rijaset

“Plan ujedinjenja dvije islamske zajednice u Srbiji šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua nije naišao na odobrenje zvaničnog Beograda, koji želi da u zemlji postoji nezavisan rijaset, a ne mešihat podređen bosanskom vjerskom lideru Mustafi Ceriću”, pišu “Večernje novosti”.

Pozivajući se na sagovornika upućenog u razgovore, list navodi da su glavne tačke oko kojih su razgovori o pomirenju blokirani – buduće ustrojstvo ujedinjene islamske zajednice u Srbiji i njeno sjedište.

Navodno, iz Ankare je stigao prijedlog da se postojeći rijaset u Srbiji ukine i formira mešihat, sa sjedištem u Novom Pazaru, koji bi u potpunosti bio podređen Islamskoj zajednici u BiH, odnosno reisu Mustafi Ceriću.

Srpski zvaničnici nisu pristali na ovu tursku ideju, jer žele da Srbija ima nezavisan rijaset čije bi sjedište bilo u prijestonici – Beogradu.

Zvanični Beograd je kao platformu za razgovore prihvatio prijedlog koji je napravila Islamska zajednica Srbije /IZS/ Adema Zilkića.

U tom dokumentu se navodi da se iz razgovora mora isključiti bosanski vjerski poglavar Mustafa Cerić, da ujedinjena zajednica mora biti apolitična, a na njenom čelu biće reis-ul-ulema, koji će imati dvojicu zamjenika.

Ovaj akt podrazumeva i da ujedinjena islamska zajednica ima sabor, rijaset kao i regionalna muftijstva, ali i da se Zilkić i Zukorlić povuku.

Prijedlog koji je u Beograd donio Davutoglu, nezvanično, naklonjen je Zukorliću, jer osim što bi centar nove zajednice bio u Novom Pazaru, on predviđa da proces pomirenja vode turski vjerski vođa Mehmed Gormez i njegov kolega iz BiH Mustafa Cerić.

Muftija beogradski Muhamed Jusufspahić kaže za “Novosti” da niko neće ugasiti rijaset, niti će u Srbiji biti dvije zajednice.

“Nemoguće je ukinuti rijaset muslimana jedne zemlje ili ukinuti njegov centar. U Makedoniji je, recimo, njegovo sedište u Skoplju, u BiH to je Sarajevo, a u Crnoj Gori ne stoluje pod bosanskim reisom i ne stoluje iz Rožaja, već Podgorice”, ističe on.

Sa druge strane, Samir Tandir, portparol muftije Muamera Zukorlića, poručuje da će uskoro “status Islamske zajednice u Srbiji biti riješen” i da zvanični Beograd “nije u situaciji da predloženi sporazum prihvata ili odbija, već samo može da ga podrži ili ne”.

U Srbiji već nekoliko godina postoje dvije suprotstavljene islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije reisa Adema Zilkića sa sjedištem u Beogradu i Islamska zajednica u Srbiji sandžačkog muftije Muamera Zukorlića sa sjedištem u Novom Pazaru. Zilkićeva islamska zajednica za svoj duhovni centar smatra Beograd, a Zukorlićeva Sarajevo.

 

Srna/Informer.ba