Izdvojeno Region Vijesti

Srbijanske NVO: Ignorisati zahtjeve desničarskih organizacija

Nevladine organizacije (NVO) u Srbiji, čiju zabranu traže ultardesničarske organizacije nakon odluke Ustavnog suda Srbije kojom je dozvoljen rad tih organizacija, smatraju da tom zahtjevu ne treba pridavati značaj, ali i da je država Srbija, odbijanjem prijedloga za zabranu desničarskih organizacija, pokazala slabost da pošalje poruku da je širenje ekstremizma, mržnje i netolerancije nešto što država ne podržava.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda smatra da odluka Ustavnog suda Srbije o odbijanju prijedoga za zabranu ultradesničarskih organizacija SNP Naši i SNP 1389 predstavlja poruku novih vlasti da desničerske snage dolaze u prvi planu i, s druge strane, sužavanje institucinalnih okvira za ostvarivanje manjinskih prava.

Predsjenica Odbora Semiha Kačer je, u izjavi za agenciju Anadolija, ocjenjujući zahtjev SNP-a Naši za zabranu više NVO-a, među kojima je i Sandžački odbor, ocijenila kao poruku o tome kakav stav nove vlasti imaju prema manjinskim zajednicama i kao kreiranje ambijenta za djelovanje ultradesničarskih organizacija.

Nije čudo da se na toj listi našao i Sandžački odbor, to je još jedna potvrda da se vraćamo u devedeste. Nije samo pitanje što oni traže našu zabranu, nego je ključno pitanje kako se mogu organizacije koje se bave nasiljem i širenjem mržnje i šovinizma stavljati u isti krug sa organizacijama koje se bave demokratskim reformama i ljudskim pravima“, rekla je Kačareva.

Srbija se sve više okreće Putinu i Rusiji, gdje je zabranjeno djelovanje organizacijama koje se bave ljudskim pravima. Hoće da nas vrate tri-četiri koraka unazad, žele ‘putinizaciju Srbije‘”, ocijenila je predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Ona je odluku Ustavnog suda Srbije opisala kao poruku “Zbogom Evropo, dobro jutro Zanzibare”.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava – YUKOM Milan Antonijević kazao je kako smatra da taj sud nije imao snagu da pokaže jači stav i pokaže snagu države.

Kada pogledate obrazloženje koje je Tužilaštvo navelo za zabranu ovih desničarskih organizacija, vidite da je tu bilo itekako osnova da se ozbiljnije razmišlja. Ustavni sud je ipak pokazao jednu dozu slabosti i nije poslao tu jaku poruku, koja u ovom trenutku srpskom društvu treba, a to je da je širenje ekstremizma, mržnje, netolerancije nešto što ova država ne treba da podržava“, kazao je Antonijević.Po njegovim riječima, postoje razni pokazatelji zavisnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Nažalost, indikativno je da se ta odluka sada donosi i Ustavni sud se sada oglašava, nakon promene vlasti“, izjavio je Antonijević u razgovoru za agenciju Anadolija. On je zahtjev SNP-a Naši za zabranu više NVO-a ocijenio kao pokušaj dobijanja medijske pažnje i ne vidi opasnost od njega.

Nadam se da država nema stav kao ekstremističke organizacije, da se zabrana organizacije kaja se bavi ljudskim pravima nikada neće tražiti od strane države s obzirom na to da bi pritom bio nizak civilizacijski nivo“, poručio je predstavnik YUKOM-a.

Predsjedniica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je protiv zabrana, uključujući zabrana ekstremističkih organizacija.

To što oni govore, protestuju, predlažu, iznose, čak u parlamentu, je bolje da mi to javno čujemo nego da oni preduzimaju neke druge vidove svog angažovanja koji se javno ne mogu vidjeti ni kontrolisati. U tom smislu, ne treba ih zabranjivati“, rekla je Kandić i ‘smešnim’ prokomentarisala zahtjeve SNP-a Naši za zabranu više NVO.

Ukoliko ne reagujemo, jasan je naš stav prema tim organizacijama. Ukoliko bi se dogodilo da vlast ima isti stav, to bi bila opasna situacija, i to nije u skaldu iskazanim stavom vlasti za evrointegracijama. Njima ne treba pridavati nikakvu pažnju“, poručila je direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Ustavni sud Srbije (USS) donio je u srijedu odluku kojom je odbio prijedlog za zabranu rada udruženja građana Srpski narodni pokret 1389 iz Beograda i udruženja građana Srpski narodni pokret Naši iz Aranđelovca.

Sud je, kako je saopšteno, odbacio i prijedlog za zabranu rada udruženja građana SNP Naši 1389.

Republičko tužilaštvo Srbije je prošle godine, a i ranije, protiv ovih organizacija kod Ustvnog suda pokrenulo postupak za zabranu rada zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti i aktivne netolerancije prema manjinskim grupama.

 

AA/Informer.ba