Region Udarno Vijesti

Srbijanski mediji: Sarajlija Elvis Hajrić došao iz Saudijske Arabije da regrutuje nove vehabije

Među 17 vehabija, koji su privedeni, pa pušteni u akciji policije Srbije u Sandžaku, nalazio se i državljanin BiH Elvis Hajrić, sarajevski vehabija, piše srbijanski Press.

List navodi da je Hajrić iz Saudijske Arabije došao da regrutuje nove vehabije nakon što je policija 2007. godine u Sandžaku pohapsila veliku grupu terorista.

Prema pisanju Pressa, Mevlid Jašarević, pripadnik “bijele” Al Qaide koji je u terorističkom napadu pucao na američku ambasadu u Sarajevu, samo je jedan od dvadesetak radikalnih vehabija terorista koji djeluju u Srbiji.

U Srbiji, otkriva list, ima i još pedesetak izuzetno opasnih pripadnika vehabijskog pokreta, dok je više stotina njihovih sljedbenika.

Srpska policija jučer je privela 17 osoba za koje se sumnja da su pripadnici radikalnog krila vehabizma iz Sandžaka, koji su povezani sa napadačen na američku ambasadu u Sarajevu Mevlidom Jašarevićem.

Oni su nakon saslušanja u policiji pušteni.
Mevlid Jašarević, zvani Abdurahman, državljanin Srbije, rođen je 20. decembra 1988. godine u Novom Pazaru i jedan je od najpoznatijih pripadnika vehabijskog pokreta.

On je, kako se navodi u policijskom dosjeu, u drugoj polovini prošle i u toku ove godine dolazio na razna druženja vehabija u Gornjoj Maoči, blizu Brčkog.

Sigurnosne službe kojima je Jašarevićev profil poznat ocjenjuju ga veoma radikalnim i vrlo vjerovatno “poremećenim“.

Jašarević je, između ostalog, 5. juna 2010. godine prisustvovao “druženju” selefija u mesdžidu lociranom u zaseoku Čande.

 

Press/Informer.ba