Region Vijesti

U Srbiji navodno poznati napadači na ambasade iz 2008. godine

Srbijansko državno tužilaštvo najavilo je da će provjeriti informacije beogradskog lista “Blic”, koji je u četvrtak objavio kako je policija identificirala 50 izgrednika koji su u februaru 2008. napali zgrade ambasada Hrvatske, SAD, Njemačke, Velike Britanije i Turske u Beogradu.

Od februara 2010. godine srbijansko državno tužilaštvo, kako ističe, u svezi s napadom na ambasade saslušalo je veći broj osoba te prikupilo opsežnu dokumentaciju.

Srbijanska novinska agencija Tanjug objavila je da državno  tužilaštvo taj predmet smatra prioritetnim te da je pribavljene snimke dostavilo ministarstvu unutarnjih poslova u junu 2010. godine tražeći da se s tih snimaka izvrši identifikacija osoba.

Državno tužilaštvo tvrdi da do sada od policije nije dobilo nikakvu informaciju o identifikaciji osoba.

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak pretkaznenom postupku, “Blic” je prenio kako je policija identificirala 50 izgrednika koji su napali zgrade ambasada Hrvatske, SAD, Njemačke, Velike Britanije i Turske te da se očekuje da državno tužilaštvo uskoro podnese zahtjev za provedbu istrage protiv osumnjičene skupine izgrednika.

Po riječima toga izvora, riječ je uglavnom o pripadnicima navijačkih grupa Crvene zvezde i Partizana.

Izvor “Blica” dodaje kako će, kada osumnjičeni budu privedeni i saslušani, nastaviti istragu i tražiti organizatore nereda, a izgrednici se mogu teretiti za krivična djela povreda ugleda strane države, izazivanje opće opasnosti, napad na službene osobe i više djela protiv javnog reda i mira.

 

Fena/Informer.ba