Region Udarno Vijesti

Srbiji odgođena odluka o statusu kandidata EU zbog Kosova

Vlade EU odgodile su najkasnije do marta odluku da Srbiji dodijele status kandidata zbog odnosa Beograda i Prištine – rekao je neimenovani diplomata EU.

U medijima je jutros objavljeno da su uslovi za dobijanje statusa da Srbija ostvari dalji napredak u dijalogu sa Prištinom i pomogne da se omogući slobodno kretanje Euleksu i Kforu.

U Nacrtu zaključaka, koji su objavili mediji, navodi se da “u cilju davanja statusa zemlje kandidata Srbiji u martu 2012. godine, Evropski savjet zadužuje Savjet ministara da provjeri i potvrdi da li Srbija pokazuje uverljivu posvećenost i ostvaruje dalji progres u primjeni sporazuma postignutih u dijalogu sa Kosovom”.

To uključuje i “integrisano upravljanje prelazima, kao i da li je Srbija postigla sporazum o regionalnoj saradnji i aktivno sarađivala na omogućavanju sprovođenja mandata Euleksa i Kfora”.

U nacrtu se dodaje da Evropski savjet konstatuje značajan napredak koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Kopenhaških kriterijuma i zahtjeva iz procesa Stabilizacije i pridruživanja, kao i ostvarivanje u potpunosti zadovoljavajućeg nivoa saradnje sa Tribunalom u Hagu.

Pozdravlja se obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, postizanje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i napredak ka punoj primjeni do sada postignutih sporazuma.

 

Srna/Informer.ba