Izdvojeno Region Udarno Vijesti

U Srbiji peku rakiju od banana zvanu ”Majmunovača”

Srbija je poznata po rakijama koje peku od najrazličitijeg voća. a jedan Sremac napravio je bananovaču, rakiju od banana.

Svojim “izumom” već je postao poznat u Vojvodini. Sremsko selo Buđanovci nema plantaže banana, ali ima rakije od ovog južnog voća.

“Po našem nekom ukusu, dobra je. Svi ljudi koji su je pili kažu da je ekstra. Ima egzotičan ukus i miris, koji je nama bio nepoznat do tad. Nije kao kruška, ali je ekstra rakija”, kaže zemljoradnik Zlatko Sremčević.

Do bananovače je Zlatko Sremčević došao sasvim slučajno – na pijaci je kupio jeftine prezrele banane i sjetio se da je nekada čuo za takvu rakiju. Inače, svake godine peče rakiju od krušaka i šljiva, pa je, kako kaže, morao da proba i sa bananama. Ispostavilo se da je recept jednostavan.

Kako kažu stručnjaci, za savršenu bananovaču potrebno je prvo oljuštiti banane, potom ih 10 do 12 dana držati u buretu, a onda ih ispeći u kazanu kao i svaku drugu rakiju.

Iako jedan od najstarijih stručnjaka u selu, Ljubiša Bradić priznaje da nikada nije čuo da se rakija može dobiti i od banane, ali je sa zadovoljstvom učestvovao u njenom stvaranju.

Međutim, sada tvrdi da, poslije drugog pečenja, bananovača može i na takmičenje.

“Niko nije kazao da ga boli glava ili da nije dobra i šta ti ja znam… Ima jak miris, onako baš ubojit posle prvog pečenja, ali kada se ispeče kao prepečenica, to je onda melem”, rekao je kazandžija Ljubiša Bradarić.

Ova rakija je u selu i okolini već poznata kao ”Majmunovača”. Iako je ispečeno oko 300 litara, za sada nije na prodaju. Njen idejni tvorac kaže da je ima dovoljno za prijatelje i sve Buđanovčane koji svrate makar da je probaju, prenosi B92.

 

Informer.ba