Svijet Udarno Vijesti

Srbin, koji je ubio švedsku ministricu, traži puštanje na slobodu

Mijailo Mijailović (32), Srbin koji je u septembru 2003. godine ubio švedsku ministricu spoljnih poslova Anu Lind, najavio je danas da će uložiti molbu za puštanje na slobodu sa izdržavanja doživotne robije i dodao da ne očekuje oproštaj.

On je rekao da je prilikom ubistva Lindove bio rukovođen mržnjom prema političarima i time demantovao prethodne tvrdnje da je u glavi “čuo glasove“.

Mijailović koji je Lindovu ubio nožem, ubodima u ruke, grudi i stomak imao je psihijatrijski dosije i tokom tri suđenja je tvrdio da su mu “glasovi u glavi rekli da je napadne”, podsjeća AFP.

Nisam čuo glasove. To je bila samo prazna priča“, rekao je švedskom listu “Ekspresen” Mijailović koji se nalazi na izdržavanju doživotne kazne zatvora.

Osjećao sam mržnju prema političarima, i švedskim i srpskim. Krivio sam ih za sve svoje poraze”, rekao je Mijailović, rođen u Švedskoj od roditelja Srba, koji se prije više godine odrekao švedskog državljanstva.

Živio sam od niskih nadoknada za nezaposlene, nisam imao nikakvu obuku, ni budućnost. Bio sam bez posla, bez automobila, bez prijatelja, bez šanse“, rekao je Mijailović.

Mijailović, koji je govorio srpski, objasnio je da je tvrdio da “čuje glasove“, nadajući se da će izbjeći zatvor tako što će ga proglasiti mentalno nestabilnim.

On je takođe odbio tvrdnju da je ubio Lindovu zato što je podržala NATO agresiju na Srbiju 1999. godine, rekavši da “to nije imalo nikakve veze sa tim” i dodao da je mogao napasti bilo kog drugog političara da mu se ukazala prilika.

Mijailović je napao Lindovu 10. septembra 2003. godine, dok se nalazila u kupovini u robnoj kući NK u Stokholmu, bez tjelohranitelja, podsjeća AFP.

Lindova je izdahnula 13 sati kasnije od obilnog unutrašnjeg krvarenja.

 

 

Tanjug/Informer.ba