BiH Izdvojeno Vijesti

Srđan Blagovčanin: Bojim se da BiH čeka grčki scenarij

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor „Transparency Internationala BiH“ (TIBiH), posljednji Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH u 2010. godini ocjenjuje skandaloznim.

Podatak da su od ukupnih rashoda od 977,9 miliona KM u institucijama BiH samo na plaće i naknade iz budžeta potrošena čak 634 miliona KM, što je jučer objavio „Avaz“, za Blagovčanina je potvrda teze da je država postala sama sebi svrha.

– Potpuno je neshvatljivo da u godini opštih izbora, kada vlast nije formirana, imamo kontinuiran rast izdvajanja za budžetske institucije, posebno imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju i cjelokupno stanje u kojem se zemlja nalazi. Ovo je potvrda potpune iracionalnosti i neodgovornosti državnih institucija – kaže Blagovčanin.

Može li ova garnitura predstavnika vlasti na bilo koji način smanjiti ogromnu javnu potrošnju?

– Prilično sam siguran da ćemo, ako se ne krene u proces smanjivanja javne potrošnje i racionalizacije brojnih institucija i na državnom i na entitetskim nivoima, vrlo brzo biti suočeni s bankrotom! Država će ostati bez sredstava i mogućnosti da na odgovarajući način izmiruje svoje obaveze. Ovdje se više ne radi o volji i spremnosti, već o neophodnosti i moranju da se što prije krene u racionalizaciju.

 

Dnevni avaz/Informer.ba