Region Udarno Vijesti

Srđan Srećković: Izjave Cerića i Zukorlića u Novom Pazaru predstavljaju pokušaje destabilizacije prilika u regiji

Ministar vjera i dijaspore Srbije Srđan Srećković smatra da izjave poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i muftije sandžačkog Muamera Zukorlića u Novom Pazaru predstavljaju pokušaje destabilizacije prilika na prostoru nekadašnje Jugoslavije i u Srbiji

Ističući da je Srbija čvrsto opredjeljena za politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, Srećković kaže da ga iznenađuju takvi pokušaji destabilizacije, imajući u vidu tragična iskustva iz nedavne prošlosti.

On smatra opasnim što takve “zapaljive” izjave dolaze od vjerskih vođa, koji treba da budu glavni promoteri tolerancije i zajedništva među svim ljudima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

“Dajemo i davaćemo punu podršku pripadnicima srpskog naroda u ostvarivanju njihovih, međunarodnim standardima i mirovnim sporazumima zagarantovanih, prava, posebno obraćajući pažnju na Republiku Srpsku, čija je budućnost strateški važna za Srbiju“, rekao je Srećković za beogradske medije.

On je podsjetio da je Srbija jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i da sa Republikom Srpskom ima specijalne veze koje prihvata i podržava međunarodna zajednica.

Nova Srbija (NS) je pozvala danas vlast u Srbiji i nadležne institucije da oštro reaguju i zabrane Ceriću da na teritoriji Srbije poziva Bošnjake na “ujedinjenje i stvaranje države”. “Takve izjave date u muslimanskom svetom mjesecu Ramazanu izlaze iz okvira vjerskog djelovanja, vrlo su opasne i vode ka novim podjelama”, saopštila je NS.

Ova stranka podsjeća da ovo nije prvi put da Cerić i Zukorlić, pozivajući se na zaštitu prava Bošnjaka, daju “zapaljive izjave” koje ne doprinose toleranciji i zajedničkom suživotu svih naroda u okviru postojećih država.

Direktor Nevladine organizacije “Urban in” Aida Ćorović kaže da su izjave vjerskih vođa u Novom Pazaru nedopustive, protivne evropskim principima i predstavljaju samo “isprazna predizborna trućanja za bošnjačke nacionaliste” od koji neće biti ništa.

“Pozvala sam i Zukorlića i Cerića da najprije svoje sinove stave u prve redove, a ne kao mnogi lideri s početka devedesetih, da sklone svoju djecu po skupim koledžima, otmu pare a da nas gurnu u bijedu”, rekla je Ćorovićeva, dodavši da “to isto sada pokušavaju da urade i ova dvojica”, ali je uvjerena da se neće ostvariti takvi anahroni pozivi za pravljenje bošnjačke države.

Cerić je juče izdao fetvu da je svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka, da ga nikada ne smije ostaviti samog, kao i da se za njega mora boriti. Obraćajući se Bošnjacima u cijelom svijetu, kojih, kako tvrdi, ima oko 10 miliona, Cerić je iz Sandžaka odaslao “poruku panbošnjačkog buđenja”.

“Mi, ovde na Balkanu, imamo pravo da imamo kao svi drugi narodi – državu, slobodu, sigurnost, vjeru, naciju i dom u kome će živjeti niz generacija, a ne kao do sada da se svaka generacija morala seliti bar dva puta”, rekao je Cerić u Novom Pazaru.

 

Srna/Informer.ba