BiH Udarno Vijesti

Sredinom oktobra počinje izgradnja državnog zatvora

Početak radova na izgradnji državnog zatvora na lokaciji Naklo, opština Istočna Ilidža, počeće sredinom narednog mjeseca, a završetak gradnje planiran je 2013. godine kada će primiti i prve zatvorenike Suda BiH, potvrđeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Budući zatvorski kompleks površine 24.000 metara kvadratnih sastojaće se od tri bloka smještajnih prostorija za 300 zatvorenika. Riječ je o najsigurnijem i najmodernijem zatvoru na Balkanu, koji će ispunjavati sve evropske zatvorske standarde.

” Kompletiran je izbor izvođača radova koji su se prijavili na tendere za pripremne radove za izgradnju državnog zatvora. Riječ je o tenderima za izradu elaborata za izradu testnih bunara i dodatna geomehanička ispitivanja,  te o zaštiti na radu i protivpožarnoj zaštiti, izgradnji pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, kao i  vršenja nadzora za put“, rekla  je portparol ovog ministarstva Marina Bakić.

Ona je navela  da su raspisana  četiri tendera sa ukupno sedam lotova, a da je tendersku dokumentaciju na uvid zatražilo 56 preduzeća, i to 28 iz FBiH i 28 iz RS.

Bakićeva je istakla je da je Jedinica za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora  ovaj veliki posao planski podijelila na manje cjeline,  kako bi se i domaćim izvođačima omogućilo da se prijave na tendere.

Na ovaj način otvorili smo jednake šanse kompanijama iz BiH da učestvuju u gradnji, a sam projekat će postati i razvojna investicija koja će otvoriti brojna radna mjesta. Istrajni smo u namjeri da uposlimo domaće kompanije a uzimajući u obzir ponudu na tržištu kompanija koje mogu obavljati razne poslove u vezi sa gradnjom ovako kompleksnog projekta i preliminarni predmjer i proračun radova, sigurni sam da se na ovom projektu troškovi izrade mogu smanjiti za oko deset miliona eura. Ovaj novac mogao bi biti iskorišten za modernizaciju entitetskih zatvorskih kapaciteta“, kaže  Bakićeva.

Ona je dodala da bi izbor odabranih izvođača radova naredne sedmice trebalo da  potvrdi  i Upravni odbor za izgradnju državnog zatvora, nakon čega će se sklopiti ugovori sa izvođačima kako bi sredinom oktobra počeli svi planirani radovi na terenu.

Između ostalog, počeće intenzivni radovi na izgradnji pristupnog puta kroz naselje Vojkovići, u dužini od 900 metara, širine šest metara, sa kišnim i lokalnim kolektorom i gradskom rasvjetom.

Riječ je o rekonstrukciji i modernizaciji postojećeg lokalnog makadamskog puta koji prolazi kroz opštinu Istočna Ilidža i koji će koristiti i lokalno stanovništvo.

 

Srna/Informer.ba