Politika Udarno Vijesti

Sretko Radišić: RS je nastala na tragediji Bošnjaka i Hrvata, a ne na herojskoj borbi

Sedam nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine održalo je danas u Sarajevu sastanak povodom posljednjih istupa političkih lidera Republike Srpske, te dvaju HDZ-ova.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH, Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost (SGV-PR), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, PEN Centra BiH i Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Kako je naglasio predsjednik SABNOR-a BiH Jure Galić, Bosna i Hrecegovina je u teškom stanju kad je u pitanju sam opstanak države, čemu doprinose loši međunacionalni odnosi, kao i sve gore socijalno stanje stanovništva.

U BiH vladaju određene nacionalističke snage koje i dalje razmišljaju kako podijeliti zemlju i još više je opljačkati. Dodik otvoreno radi na razbijanju države i priključenju RS-a Srbiji i za to nalazi saveznike u nekim strankama iz Federacije“, kaže Galić.

Predsjednik SGV-a Pokret za ravnopravnost Sretko Radišić smatra neophodnim donošenje zakona o zabrani pokreta s fašističkim predznakom u BiH, te zakona o zabrani negiranja počinjenih ratnih zločina i genocida.

Republika Srpska nije nastala herojskom borbom kako se to tamo tumači, nego tragedijom bošnjačkog i hrvatskog stanovništva koje je s te teritorije protjerano. Bitna poruka s ovog sastanka treba da bude upućena političarima susjednih zemalja da se distanciraju od uplitanja u unutrašnje stvari BiH koje se do sada pravdalo tobožnjom brigom za interese Srba i Hrvata u njoj“, ističe Radišić.

Predsjednik HNV-a BiH fra Luka Markešić okarakterisao je nedavnu proslavu Dana RS-a kao napriličnu i štetnu.

Prisustvo predstavnika dva HDZ-a na proslavi Dana RS-a je sraman čin i ja kao religiozan čovjek moram reći da je to i grijeh. Ako bi se već trebalo obilježavati osnivanje RS-a onda bi to trebalo učiniti priznanjem i pokajanjem za zlo počinjeno u proteklom ratu”, zaključuje Markešić.

 

Fena/Informer.ba