BiH Udarno Vijesti

Srpko Pustivuk oslobođen optužbi za ratni zločin

Sud BiH oslobodio je Srpka Pustivuka optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Ilijaša 1992. godine, javlja Federalna.ba

Sudsko vijeće je utvrdilo da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da je Pustivuk, kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti Ilijaš, učestvovao u ubistvu dva civila u selu Gornja Bioča u maju 19992. godine, kao i u nezakonitom zatvaranju civila u školi.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine 30. jula 2010. godine potvrdio je optužnicu u predmetu “Srpko Pustivuk” koja ga tereti za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva. U optužnici je navedeno da je optuženi Pustivuk 29. maja 1992., ili približno tog datuma, zajedno s desetak naoružanih vojnika Prve srpske ilijaške brigade, došao do porodične kuće u selu Gornja Bioča, općina Ilijaš.

Tada je optuženi Pustivuk, navodno zajedno s ostalim vojnicima, pucajući iz pješadijskog naoružanja, usmrtio jednog civila i teško ranio tri.

U optužnici je navedeno i da je Pustivuk je 31. maja 1992. godine, zajedno s pripadnicima Vojske Srpske republike BiH i milicije, učestvovao u nezakonitom zatvaranju i lišenju slobode civila Bošnjaka, u osnovnoj školi u Gornjoj Bioči.

 

Informer.ba