Region Vijesti

Srpska policija brine o bezbjednosti turista u Istri

Od ove godine na bezbjednost turista tokom turističke sezone u Istri, uz policajce iz Austrije i Njemačke paziće i policajci iz Srbije i Slovenije, saopštila je istarska policijska uprava.

 

Prisustvo po dvojice policajaca iz Austrije i Njemačke i po jednog iz Srbije i Slovenije dio je projekta “Bezbjedna turistička sezona” koju sprovode hrvatska ministarstva policije i turizma od 2006. godine, a kojem su se ove godine priključile Srbija i Slovenija.

Policajci iz Njemačke i Slovenije patroliraće u svojim službenim uniformama bez oružja, dok je nošenje oružja omogućeno samo policajcima iz Austrije na osnovu sporazuma policija dvije države. Službenik kriminalističke policije iz Srbije učestvovaće u sprječavanju kriminala, prije svega složenih oblika organizovanog međunarodnog kriminala, kao što su trgovina ljudima, ropstvo i prostitucija.

U policijskim upravama na hrvatskoj obali boraviće ukupno 46 stranih policajaca, a kao i do sada, svoje zadatke obavljaće u zajedničkim patrolama s hrvatskim kontakt-policajcima, autopatrolama prilikom nadzora saobraćaja na magistralama i autoputevima i graničnim prijelazima.

Slovenija i Srbija pristupile su projektu na konferenciji šefova policija država održanom u maju u turističkom mestu Valbandon kod Pule, kada su potpisani i memorandumi. Lani je zebilježeno 86.000 turista iz Srbije, a ove godine u ministarstvu turizma očekuju i 100.000 koji će velikim dijelom doći na sjeverni Jadran – Istru i Primorje, kao i na ostrva na srednjem i južnom Jadranu.

 

Tanjug/Informer.ba