Ekonomija Udarno Vijesti

Srpski dinar druga najbolja valuta u Evropi

Čini se kako je Srbija daleko odmakla od vremena kada su kružili vicevi da Slobodanu Miloševiću treba dati Nobelovu nagradu za hemiju jer je “od dinara uspio napraviti govno”. Naime, srpski dinar je ove godine bio druga najuspješnija valuta u Europi, piše Index.

Dinar je ove godine na vrijednosti dobio 2,7 posto, što je drugi najbolji rezultat, odmah iz moldavskog leja. Kao razlog za takav uspjeh, Bloomberg u analizi navodi sposobnost Srbije da privuče strani kapital i investicije, što nadilazi gubitke vezana uz poteškoće Srbije na putu ka europskim integracijama.

Snaga eura je opadala zbog velikih problema u eurozoni, a samo 2. decembra dinar je u jednom danu ojačao 0,8 posto u odnosu na euro, kada je banka Societe Generale najavila kako će povećati kreditiranje u Srbiji.

“Ne mislim da iko ovih dana ‘kupuje’ Srbiju a osnovu priče o (ne)pristupanju EU. Nisam sklon mišljenju da će ulagači biti nešto posebno zabrinuti zbog posljednjeg razvoja događaja”, kazao je šef odjela RBS banke za nova tržišta Timothy Ash, napomenuvši kako je kriza u eurozoni natjerala investitore da prioritet daju ekonomskim, a ne političkim pokazateljima.

Slično mišljenje ima i menadžer Landesbank Berlin Investa Lutz Roehmeyer, koji smatra da političko nazadovanje zbog odlaganja kandidature “neće bit velika drama”. “S tako malo uključenih stranih investitora nema razočarenjaa, jer oni koji su investirali, poput nas, nisu očekivali glatke pregovore s EU. Roehmeyer ističe kako će na dinar i obveznice Srbije veći utjecaj imati parlamentarni izbori sljedeće godine.

 

Informer.ba