Crna hronika Udarno Vijesti

Srpski mladići iz Branjeva teško pretukli Nesuda Halilovića

Više od 30 Bošnjaka iz sela Gornji Šepak kod Zvornika, sinoć  je noć provelo  dežurajući na prilazima selu  i na obali rijeke Drine, u strahu od napada vandala iz obližnjeg srpskog sela Branjevo, koji su ih noć ranije teško fizički napali.

Saznajemo da su petorica mladića srpske nacionalnosti iz sela Branjevo, nekoliko kilometara udaljenog od Gornjeg Šepka,  preksinoć došli na obalu Drine i tu zatekli Nesuda Halilovića kako peca ribu. Nasrnuli su na Halilovića udarajući ga pesnicama i nogama po čitavom tijelu,  gdje su mu od udaraca izbijeni prednji zubi. Ogorčeni ovim događajem, posebno zbog više ranijih provokacija od strane grupe mladića iz Branjeva, Bošnjaci iz Gornjeg Šepka  sinoć su odlučli noć provesti čuvajući svoje selo. Pridružio im se i delegat u Vijeću naroda RS-a Fadil Banjanović, koji nije krio svoju ogorčenost zbog uznemiravanja  šepačkih Bošnjaka.

” Ovdje se s teškom mukom gradi povjerenje među ljudima, a onda dođu vandali i sve pokvare. Bošnjaci iz Gornjeg Šepka imaju pravo da štitet svoj integritet i svoju imovinu i nikome sigurno neće dozvoliti da ih napada i vrijeđa.  Osjećam svoju ljudsku, ali i političku obavezu da budem sa ovim ljudima. Ovo je njihova zemlja, ovdje su njihove kuće i ako ih nadležne institucije RS-a, prije svega policija, ne budu štitili, onda ćemo se sami organizirati i štititi. Jednom smo progonjeni iz ovih krajeva, nema toga više kome ćemo dozvoliti da nas ponovo udara, premlaćuje, progoni. Ovdje se kako je svijeta i vijeka pecala riba i ljudi okupljali i zato i noćas hoću da sjedimo i družimo se..Ako je neko za  nešto kriv ima zakon neka odgovara, ali svi moraju znati da su vremena premlaćivanja odavno prošla” – poručio je Banjanović.

Inače, osim policije koja je tokom jučerašnjeg dana i noći obilazila Gornji Šepak, niko od nadležnih općinskih struktura, skupa sa bošnjačkim kadrom u zvorničkoj općini Vehidom Kadrićem, nije se udostojio da dođe među mještane i sa njima razgovara.

 

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba