Ekonomija Vijesti

Srpski “Nektar” najozbiljniji kupac slovenačkog “Fructala”

Srpski lider u proizvodnji sokova “Nektar” najozbiljniji je kandidat za kupovinu slovenačkog “Fructala”, piše beogradski “Pres”, pozivajući se na pouzdane izvore u slovenačkim poslovnim krugovima.
Kako tvrde ti izvori, u takozvani finalni krug za kupovinu slovenačke kompanije ušle su tri ili četiri firme, a najviše šanse da postane novi vlasnik ima upravo srpski “Nektar” iz Bačke Palanke.

Više od 17 firmi preuzelo je dokumentaciju, a na “Fructalovu” adresu pristiglo je oko 10 neobavezujućih ponuda, dok su samo tri do četiri kompanije uspjele da uđu u finalni krug i od njih se očekuje da dostave obavezujuće ponude.

Prema pisanju lista, uz “Nektar”, nagađa se da je u igri i austrijski “Špic”, ali u Sloveniji “Nektar” važi za najpoželjnijeg kupca, koji će “Fructal” razvijati u dobrom pravcu.

To bi ujedno bila i logična kupovina, s obzirom na to da bi srpska kompanija, koja je lider u kategoriji sokova u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, samo proširila uticaj i na ovdašnje tržište“, navodi izvor iz Slovenije.

Prema ranijim navodima slovenačkih medija, za “Fructal” su interesovanje između ostalih pokazali i njemački “Ekes-Granini”, austrijski “Pago” i “Rauch”, češka “Kofola” i “Ljubljanske mlekarne”, kao i opština Ajdovščina, koja želi da ta fabrika ostane u slovenačkom vlasništvu.

Srna/Informer.ba