Svijet Udarno Vijesti

Srpski taksisti pljačkali građane Beča

Austrijska policija razbila je opasnu bandu taksista iz Srbije koji su pljačkali stanove i kuće svojih mušterija. U bjekstvu je jedino vođa bande, Jagodinac Slobodan M. koji je “tipovao” kuće za koje je od mušterija saznao da će dugo da budu bez domaćina.

Razbojnički metod bio je dobro razrađen. Taksista je lukavo ispitivao mušterije koje je prevozio do aerodroma i tako saznao gde putuju, koliko će da se zadrže van Austrije i druge podatke neophodne za uspješnu pljačku. – Žrtve su odgovarale, na primjer, da ostaju 14 dana u Grčkoj, pojasnio je pukovnik policije Mihael Mimra.

Sa tim podacima provalnici su imali lagan posao, i krenuli bi u pljačku bez straha da će domaćini da ih zateknu na djelu u kući.

Klupko je počelo da se razmotava prilikom provale u 22. bečkom okrugu policija je uhapsila tri pljačkaša, na koje ih je upozorio alarm.
Među njima je bio i vozač bečkog taksi preduzeća. Ispostavilo se da je on vlasnike stana prethodno odvezao na aerodrom i do detalja ispitao.

Nakon sveobuhvatnih istraga policija je potom ušla u trag šefu bande Slobodanu M. (36), koji je rodom iz Jagodine kao i ostala trojica osumnjičenih.

Saznalo se, navode izvori iz austrijske policije, i da je Slobodan M. u Jagodini vrbovao saučesnike koje je prevozio do tipovanih kuća.
Slobodan M, međutim, izbjegao je hapšenje. On je naime prilikom provale u 22. okrugu blagovremeno primjetio policijsku patrolu i pobegao.

Policija sada proverava kafić u Najlrejagase u kom se sastaju srpski taksi vozači. Naime, inspektori pretpostavljaju da je Slobodan M. tamo vrbovao druge vozače.

Kristijan Gerzabek iz udruženja taksista kaže da vlasti provjeravaju vozače prilikom izdavanja dozvole za taksiste. – Oni koji su bili sudski kažnjavani zbog ozbiljnih krivičnih djela ne mogu da dobiju dozvolu za rad. Međutim teško je pribaviti podatke o tome u slučaju kada su vozači useljenici, požalio se Gerzabek.

 

Vesti/Informer.ba