Region Udarno Vijesti

Srpski turista najavio tužbu protiv Hrvatske

Advokat srpskog turiste, koji je početkom avgusta teško povrijeđen u Splitu, uputio je pismo predsjednicima Hrvatske i Srbije u kojem je najavio žalbu Sudu za ljudska prava u Strazburu ukoliko Zagreb ne nadoknadi štetu njegovom klijentu, koji je napadnut isključivo “zbog pripadnosti srpskom narodu“.

Beogradski advokat Miroslav Vasić naveo je da je njegovog klijenta, studenta Miodraga Živković 2. avgusta na teritoriji Hrvatske na diskriminacionoj osnovi napalo za sada nepoznato lice i nanijelo mu teške povrede.

U pismu se navodi da je Živković zadobio dvostruki prelom vilične kosti i da su mu izbijena tri zuba, ali da je bio prinuđen da se operiše u Beogradu, jer su mu medicinske ustanove u Splitu naplatile svaki pregled koji je morao obaviti, pa nije više imao sredstava za dalje pretrage.

Živkovićev advokat je u pismu hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i srpskom predsjedniku Borisu Tadiću istakao da očekuje da će Hrvatska u najkraćem roku upriličiti sastanak na kojem bi adekvatno bila procjenjena šteta koja je pričinjena njegovom klijentu i učiniti sve da se počinioci ovog krivičnog djela privedu pravdi.

Ukoliko po navedenom pitanju ne bude postignut sporazum sa organima Hrvatske, ili ukoliko u skladu sa odredbama zakona moj klijent ne bude u mogućnosti da ostvari pravičnu naknadu, biće prinuđen da ostvarenje svojih legalnih zahteva tražiti pred Evropskom sudom za ljudska prava u Strazburu“, poručio je advokat povrijeđenog srpskog turiste.

On je istakao da organi Hrvatske nisu preduzeli adekvatne mjere da obezbjede sigurnost imovine i lica, niti da pronađu i kazne počinioce napada.

Srna/Informer.ba