Politika Udarno Vijesti

Srpsko građansko vijeće: Dodik manipuliše brojem Srba koji su ostali živjeti u Sarajevu

Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost (SGV-PR) u BiH saopćilo je da ne shvaća predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika kao zaštitnika interesa svih Srba, te da on može govoriti samo u ime onih koji su za njega glasali i poklonili mu povjerenje.

Iz ove organizacije su istaknuli da nisu iznenađeni Dodikovom retorikom, kao ni “novom gomilom laži i podvala koje je izrekao na račun BiH, pojedinih organizacija, organa, ličnosti i historijskih fakata ove države”.

Kako je rečeno, Dodiku je, u TV duelu sa predsjednikom Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije Čedomirom Jovanovićem, cilj jw bio da omalovaži sve što je bosanskohercegovačko i da uveliča sve što je entitetsko.

“Manipulisanjem brojem Srba koji su u vrijeme i poslije rata ostali živjeti u Sarajevu, namjerno ili svjesno zanemarivanje činjenice da su ih paljanske vlasti, lideri ondašnje Srpske demokratske stranke (SDS), kasnije haški optuženici, pozvali da napuste Sarajevo, nije ništa drugo nego pokušaj skidanja vlastite odgovornosti za stanje u kojem su se kasnije našli, ne samo sarajevski Srbi, nego i svi ostali građani”, kaže se u saopćenju.

Kako je rečeno, Dodikova politika i djelovanje, u tom pogledu, su “više nego hazarderski i veoma rizični”.

SGV-PR u BiH osudio je ovakve istupe, cijeneći da je svim građanima BiH i previše negativne retorike, verbalnog sukobljavanja. međunacionalnih konflikata, medijskih tenzija i vjerske netolerancije.

Ova organizacija je u više navrata saopćavala da ovdašnje vlasti čine značajne napore za povratak Srba u sve dijelove Federacije BiH, posebno u Sarajevo i druge veće gradove, kao i obezbjeđivanje bezbjedonosnih i drugih uvjeta za život.

“Naravno, nismo u potpunosti zadovoljni učincima na tom planu, ali ulažemo napore da Srbima u Federaciji BiH, uz pomoć drugih organa, organizacija i institucija, što više pomognemo“, kaže se u saopćenju.

Onasa/Informer.ba