Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Šta bi preseljenje hrvatskih firmi donijelo BiH?

Preseljenje hrvatskih firmi u BiH, poslije ulaska Hrvatske u EU, doprinijelo bi povećanju investicija i broja zaposlenih, ali bi istovremeno uticalo na pad konkurentnosti domaćih proizvoda, smatraju analitičari

Velike hrvatske prehrambene kompanije zaprijetile su da će, ukoliko njihova vlada ne osmisli strategiju da domaću proizvodnju učini konkurentnijom na tržištu EU, preseliti proizvodnju u susjedne zemlje. Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić ističe da bi preseljenje hrvatskih kompanija u BiH značilo nove investicije i novo zapošljavanje, dok je negativno to što bi se preselile i neke “prljave” tehnologije koje nisu poželjne u EU.

”Pogoršaće se i konkurentnost naših proizvoda, a vjerovatno će nam konkurisati i u izvozu” – naglasio je Vidić.

Ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da hrvatski proizvodi poslije ulaska Hrvatske u EU neće biti konkurentni na tom tržištu i da će zbog toga vjerovatno morati da se sele u zemlje u regionu. – ”Već imamo najavu firmi u oblasti proizvodnje hrane poput “Kraša”, “Podravke” i “Dukata” da će preseliti svoju proizvodnju kod nas” – kazao je Hasić.

On je dodao da će eventualno preseljenje proizvodnje u BiH imati pozitivne, ali i negativne posljedice.

”Hrvatske firme će povećati investicije u BiH, zaposliti domaću radnu snagu, postati naši poreski obveznici. Ali, to će biti mač sa dvije oštrice. Ukoliko do toga dođe, pogotovo u prehrambenoj industriji, domaći proizvođači će imati dosta problema, jer neće biti konkurentni hrvatskim kompanijama’‘ – naglasio je Hasić i dodao da BiH nema mjera kojima bi poboljšala konkurentnost domaćih proizvođača.

Strahujući od nimalo optimističnih prognoza prema kojima bi hrvatska privreda po ulasku u EU i izlasku iz CEFTA mogla biti desetkovana, predstavnici “Kraša”, “Agrokora”, “Adrisa”, “Podravke”, “Franka”, “Vindije”, “Zvečeva”, “Dukata” i drugih velikih kompanija pokrenuli su inicijativu za što konkretniju saradnju sa Vladom kako bi im bili omogućeni što kvalitetniji uslovi za dalji razvoj poslovanja.

U suprotnom, zaprijetili su izmještanjem proizvodnje. Prema pisanju hrvatskih medija, oko 50 odsto ukupne proizvodnje ili 30.000 tona proizvoda koje hrvatski konditori izvezu, 80 odsto završi na tržištu CEFTA, i to bez ili sa vrlo niskim carinama.

Vidić je za Glas Srpske istakao da je u BiH dosta jeftinija radna snaga nego u Hrvatskoj, te da je to razlog više zbog koga bi se proizvođači iz Hrvatske mogli okrenuti prema BiH. – Naša radna snaga je dosta jeftinija. Osim toga, BiH graniči sa Hrvatskom i time je njihovim proizvođačima omogućen brži prevoz sirovina iz Hrvatske – naglasio je Vidić, prenosi Indikator.ba.

 

Informer.ba