Svijet Vijesti

Šta očekuje Libiju poslije Gadafija?

Moamer Gadafi je mrtav. NATO je saopštio da je ispunio svoj vojni zadatak u Libiji. Ljudi na ulicama su proslavili dan oslobođenja, ali, koliko je Libija zaista slobodna?

Prema mišljenju politikologa i šefa Arapskog centra za političke i socijalne analize u Ženevi Riada Sidaouija, postoji mnogo prepreka prije nego što san Libijaca postane java.

Jedna od prepreka je kompletna institucionalna i politička praznina kao i nedostatak civilnog društva“, izjavio je Sidaoui za njemački državni radio “Deutsche Welle”.

Političke strukture u Libiji ne postoje. Nema uprave. Iz straha da bi mogle da mu neškode, Moamer Gadafi nikada nije dozvolio osnivanje alternativnih stranaka. Političke odluke u proteklih nekoliko mjeseci donosilo je Nacionalno prelazno vijeće.

Unutar Prelaznog vijeća postoji širok spektar regionalnih suprotnosti. Istok protiv Zapada. Gadafi je podržavao zapadni dio zemlje. Istok je bio diskriminisan. Postoji rivalitet između različitih plemena. Postoje ideološke razlike. Zastupljeni su predstavnici konzervativnih islamista, zatim salafista, pa sve do socijalista i liberala“, izjavio je šef Centra za istraživanja arapskog svijeta na Univerzitetu u Majncu Ginter Majer.

Kada je riječ o Gadafiju, kao neprijatelju, pripadnici milicijskih snaga su do četvrtka bili jedinstveni. Međutim, oni nisu jedinstveni u tome kako treba da izgleda budućnost zemlje.

Spor dugoročnih pristalica opozicije i Gadafija bit će odlučujući za budućnost zemlje kada je reč o zauzimanju pozicija u novoj vladi”, rekao je Majer. On je ukazao da će akteri sa velikim političkim uticajem i dalje biti predstavnici plemena.

Plemena tradicionalno imaju važnu ulogu. Imamo 130 različitih plemena od kojih su jedni profitirali od Gadafija, dok su drugi bili gubitnici. Postoji veliki rivalitet. Međutim, to su stvari koje se mogu regulisati“, dodao je on.

Pravni sistem u Libiji ubuduće će biti zasnovan na šerijatu zbog čega Sidaoui smatra da to bi mogla da bude jedna od prepreka za brzu demokratizaciju Libije.

Probleme u budućnosti će više praviti islamisti nego Gadafijevi sljedbenici. Širom Libije je prisutno grupisanje islamista. Oni su učestvovali u revoluciji. Međutim, jedan dio njih predstavlja prijetnju demokratiji u Libiji, jer oni jednostavno ne vjeruju u demokratiju“, rekao je on.

Majer, pak, smatra da nema razloga za zabrinutost i dodaje da moramo biti svjesni da će, zahvaljujući previranjima, postati uticajne i one snage koje na prvi pogled ne odgovaraju zapadnoj demokratiji.

 

Tanjug/Informer.ba