Politika Udarno Vijesti

Šta se krije iza ideje o odlaganju lokalnih izbora

Iako je demokratskim zemljama poznata praksa da je se izborni proces skraćuje, u BiH postoji inicijativa da se produži. Lideri SDA i SNSD-a, Sulejman Tihić i Milorad Dodik, podržali su inicijativu da se lokalni izbori, planirani za oktobar ove godine, prolongiraju i održe za dvije godine, zajedno sa opštim. Tako bi se lokalnim strukturama vlasti mandat sa četiri produžio na šest godina. Međutim, za to je potrebno promijeniti i Ustav i Izborni zakon BiH, i to sve u narednih mjesec dana. Većina drugih političkih partija u BiH odbacila je ovu incijativu kao nedemokratsku i neprihvatljivu.

Ideja o prolongiranju lokalnih izbora i njihovo održavanje zajedno sa opštim 2014. godine potekla je prvobitno iz Socijalističke partije RS, ali sve dok je nisu podržali predsjednici SDA i SNSD-a, Sulejman Tihić i Milorad Dodik, o njoj se nije govorilo. Predlagači ove inicijative tvrde da bi održavanje lokalnih zajedno sa opštim izborima 2014. godine dovelo do značajnih ušteda i racionalizacije ukupnog izbornog ciklusa.

Poslanik SNSD-a u državnom parlamentu Lazar Prodanović pojašnjava moguće prednosti, ali i mane ove inicijative.

„Previše je zamora kod građana BiH zbog čestih izbora i stalno je pravdanje da se ne mogu obaviti poslovi koji se zovu reformski zadaci BiH na euroatlantskom putu zbog predizborne kampanje, pa makar bismo taj argument izbili. Istovremeno bismo smanjili i troškove. Ima jedan drugi problem koji je prisutan u tome, a to je prilično komplikovan sistem glasanja u istom danu za sve nivoe, ali ništa nije nemoguće da se riješi“, ocjenjuje Prodanović.

Iako su većina opozicionih partija i koalicioni partneri SDA i SNSD-a ovu ideju već na strartu odbacili smatrajući je nedemokrtaskom i neustavnom, predsjednik Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović tvrdi kako je realna i moguća, ali pod određenim uslovima. A to su promjena Ustava i Izbornog zakona, za šta ipak treba obezbijediti parlamentarnu većinu.

Ekonomski razlog je uvijek jednostavno objasniti kada je situacija teška, kaže Mirza Kušljugić iz SDP-a.

„Ukoliko postoji parlamentarna većina za donošenje takve odluke, onda je to moguće formalno-pravno uraditi i put za to bi bile izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koji trenutno propisuje odvojeno održavanje općih i lokalnih izbora“, navodi Džaferović.

Sudeći prema trenutnom raspoloženju i negativnim reakcijama drugih parlamentarnih stranaka u BiH, malo je vjerovatno da će ovakav prijedlog dobiti potreban broj glasova, pa tako i načelnici opština umjesto četiri svoje mandate produžiti na šest godina.

Tako u SDP-u vjeruju da se iza Tihićevog i Dodikovog prijedloga krije ipak nešto više od brige za državni novac. Prije svega, sve glasniji zahtjevi za promjenama u Srebrenici i Mostaru, kaže Mirza Kušljugić.

„Postoje neki problemi vezani za Izborni zakon – promjene Izbornog zakona za Srebrenicu i za primjenu Izbornog zakona Mostar. Mislim da je to osnovni razlog ovakvog prijedloga. Ekonomski razlog je uvijek jednostavno objasniti kada je situacija teška“, smatra Kušljugić.

Pitanje za koje treba šira podrška

U SDS-u i PDP-u smatraju da se sa prijedlogom za odlaganjem lokalnih izbora za dvije godine zakasnilo. U SDS-u i PDP-u ističu da je nedopustivo da se izbori pomjeraju na osnovu procjena trenutnog rejtinga političkih stranaka, te kako to nisu demokratski principi. Članica Ustavno-pravne komisije Parlamenta BiH iz SDS-a Aleksandra Pandurević ističe:

​​
„Prololongirati izbore dva mjeseca prije izbora je potpuno besmisleno. Opravdanje kako će se izvršiti ušteda – pa za te izbore bi moralo biti potrošeno i kroz dvije godine. Šta ćemo? Hoćemo li odložiti i one 2014. da bismo izvršili uštede, da onda više ne raspisujemo izbore?“

Da je za promjenu Izbornog zakona BiH potrebna šira diskusija, te podrška većine u Parlamentu upozorava i američki ambasador u Sarajevu Patrick Moon.

„Znamo da ova ideja ima podršku dvije političke stranke, no ovo je pitanje za koje treba šira podrška jer treba šira diskusija da bi se razgovaralo o Izbornom zakonu“, naglasio je Moon.

CIK BiH je već počela pripreme za raspisivanje lokalnih izbora zakazanih za 7. oktobar ove godine. Ukoliko ih neko želi pomjeriti ili odgoditi, Izborni zakon i Ustav BiH moraju se promijeniti u narednih mjesec dana jer kasnije to neće biti moguće, pojašnjava član Izborne komisije Suad Arnautović.

„Od 4. do 10. maja ćemo raspisati izbore ako se u međuvremenu nešto radikalno ne desi, a radikalno je da se promijene najmanje nekoliko ustava i nekoliko zakona, jer lokalne izbore regulišu Izborni zakon BiH, Izborni zakon o izboru načelnika dva entiteta, Izborni zakon Brčko Distrikta, dakle čitavu tu strukturu zakona o lokalnoj samoupravi bi trebalo promijeniti. A ustavna kategorija je da je mandat četiri godine. Ako ste vi izabrani na četiri godine, da li vi možete sami sebi produžiti mandat sad na šest, pa na osam ili na 12 godina? Ili ne treba nikako izbore vršiti? Dakle, jedno je šta se političari dogovaraju, a drugo je šta je ustavno-pravni poredak ove zemlje. Oni mogu promijenti ustave i zakone, neka urade to. Ali to sve moraju uraditi do 7. maja“, ističe Arnautović.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić ranije je pojasnio da ukoliko bi se lokalni i opšti izbori održavali u isto vrijeme, za edukaciju glasača bi trebalo najmanje sedam mjeseci zbog komplikovanog izbornog sistema u zemlji.

Iz opozicije vladajućim strankama koje traže pomjeranje izbora poručuju da se počnu baviti svakodnevnim problemima umjesto diktatorskim metodama doživotnih funkcija – jer zemlja vrvi od štrajkova i protesta.

 

RSE/Informer.ba