BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Šta voze srpske vladike?

Srpske vladike ne mogu se pohvaliti skromnošu kada se radi o voznom parku, smatraju da je čak i nepristojno kada ih novinari pitaju koja kola voze, piše Press.

O vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio patrijarh Pavle, o čemu svjedoči i njegova biografija “Budimo ljudi”, koju je napisao crkveni hroničar Jovan Janjić.

Naime, kada je patrijarh jednom prilikom krenuo na večernju službu vidio je ispred Patrijaršije mnoštvo crnih luksuznih automobila. Upitao je đakona: “Čija su ovolika kola?”, a kada je dobio odgovor: “Naših vladika, vaša svetosti. Došli su na Sabor”, patrijarh je prokomentarisao: “O, bog ga video, šta bi tek bilo da nisu dali zavjet skromnosti!”

Ipak, pitanje novinara Pressa koja kola voze prilično je iziritiralo srpske vladike jer niko nije želio to da otkrije. Čak su i nervozno komentarisali kako ima pametnijih tema za pisanje. Tako je vladika Filaret kratko odgovorio: “Šta se koga tiče ko šta vozi!”

Sekretar srpskog patrijarha Irineja, jerej Nebojša Topolić, kaže da su automobili kojima se vladike voze službena vozila, kao i da to ne treba da bude tema za raspravljanje.

“Koji vladika vozi koja kola je individualna stvar, ne postoji nikakav standard. Najlakše je nešto izvrgnuti ruglu, ali ovo zaista nije nešto o čemu treba suviše razmišljati” , kazao je Topolić.

Inače, patrijarh Irinej koristi “audi A6” koji je naslijedio još od Amfilohija, a uzet je na rate.

Odgovor nije dao ni vladika Lavrentije.

“Nije uopšte bitno ko od vladika koja kola vozi“, kratko je rekao Lavrentije.

Protojerej-stavrofor Miodrag Popović smatra da je tema o voznom parku vladika deplasirana.

“Šta je bitno koji automobil vozim ja ili neki vladika? Zašto se uopšte bavite time? Pa vidite šta voze naši političari. Smiješno je to što radite. Umjesto da ste me zvali da razgovaramo o nekim duhovnim stvarima, vi me pitate čime se vozim”, iziritirano je odgovorio Popović.

Vladika šabački Lavrentije vozi “audi A6”, vladika banatski Nikanor “škodu suberb”, vladika sremski Vasilije vozi “mercedes 200”, a vladika timočki Justin vozi “sitroen C5”, inače jedan od jeftinijih (25.000 eura).

Jedan od najpoznatijih po luksuzu je vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda. Ne samo što živi u kući na kojoj bi mu pozavidjeli i svjetski bogataši (pozlaćeni lusteri, unikatni mebl), Kačavenda ima i nekoliko skupih automobila, među kojima je i najnoviji “audi A6”.

Vozni park vladika

Šabački Lavrentije “audi A6” 43.255

Zvorničko-tuzlanski Vasilije “audi A6” 45.000

Sremski Vasilije “mercedes 200” E klase 39.259

Banatski Nikanor “škoda superb” 28.000

Vranjski Pahomije “džip kompas sport” 26.590

Žički Hrizostom “pasat” 25.000

Timočki Justin “citroen C5” 18.480

A tek  u Bugarskoj

Bugarski vladika Kiril se šepuri u limuzini koju imaju samo on i američki predsjednik Barack Obama. Riječ je o “linkolnu MKZ hibrid”, koji se nije ni pojavio na evropskom tržištu.

A bugarskog vladiku ni ekonomska kriza nije omela da se javno pohvali novim kolima.

“Ovaj ekološko-hibridni automobil proizveden je specijalno za mene, prije pojavljivanja na tržištu” , istakao je Kiril, i dodao da luksuzno vozilo nije kupljeno crkvenim parama, već je poklon jedne bugarske kompanije koja uvozi vozila, prenosi Trojka.

 

Informer.ba