Ekonomija Vijesti

Standard & Poor’s snizio kreditni rejting Francuske

Ministar finansija Francuske u petak je objavio kako je agencija Standard & Poor’s snizila kreditni rejting ove države, što je novi udarac evropskim nastojanjima u borbi sa dužničkom krizom, javlja AP.

Govoreći za televizijsku stanicu France-2, francuski ministar finansija Francois Baroin potvrdio je kako je rejting ove države umanjen za jedan nivo. Ovo znači da Francuska sada ima rejting AA+, jednak onome koje imaju Sjedinjene Američke Države od avgusta prošle godinem, kada je i njihov rejting smanjila agencija S&P.

Baroin je kazao kako je Francuska dobila promjenu rejtinga „kao i većina eurozone“, odnoseći se na 17 evropskih država sa eurom kao monetom.

Iz S&P-a nema potvrde kako je rejting neke druge države također smanjen, a agencija je upozorila 15 evropskih nacija u decembru kako su u opasnosti od smanjenja rejtinga.

Smanjenje kreditnog rejtinga bi značilo povećanje prijetnji krhkom finansijskom sistemu Evrope i povećalo uslove po kojima države, od kojih mnoge imaju ogromna zaduženja i slabe prihode, mogu posuditi novac.

Agencije/Informer.ba