BiH Izdvojeno Vijesti

Stanišić i Simatović oslobođeni svih optužbi

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) danas je nepravomoćno oslobodilo bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika i bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića-Frenkia svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo.

Vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje sutkinje Michele Picard, utvrdilo da Stanišić i Simatović nisu imali namjeru doprinijeti ostvarenju navodnog udruženog zločinačkog poduhvata kojem je cilj bio uklanjanje nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 1991. do 1995. Istovremeno, Vijeće je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u od 1991. do 1995. godine. Također, Vijeće smatra da nije dokazano ni njihovo sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno postojanje namjere da sudjeluju u ostvarivanju zajedničkog zločinačkog cilja i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva putem ubistava, progona, deportacija i prisilnog premještanja tog stanovništva.

Optužnica je Stanišića (62) i Simatovića (62) je teretila za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskog i bošnjačkog stanovništva, što je u optužnici kvalificirano kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Stanišić i Simatović su se, nadalje, teretili za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine.

Vijeće je oslobađajuću presudu u ovom predmetu donijelo nakon razmatranja svih vidova krivične odgovornosti za koje ih je Tužiteljstvo teretilo, uz zaključak da nije dokazano van razumne sumnje da su njih dvojica planirali ili naredili zločine za koje su terećeni. Tužiteljstvo je, nadalje, tvrdilo da su Stanišić i Simatović sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine Hrvata, bosanskih Muslimana (Bošnjaka) i bosanskih Hrvata s velikih područja ove dvije zemlje, te da su pomogli uspostavljanje centara u kojima su dobrovoljci i regruti obučavani i kasnije raspoređivani u specijalne jedinice Službe državne bezbjednosti Srbije na lokacije u Hrvatskoj.

Te specijalne jedinice su uključivale, pored ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, “Martićevu policiju”, miliciju takozvane Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD). Međutim, Pretresno vijeće je zaključilo da su optuženi rukovodili i organizirali formiranje Jedinice od maja do augusta 1991. godine te da su najkasnije od septembra 1991. godine zapovjedali Jedinicom i rukovodili njenim razmještanjem i izvođenjem obuke, preko vodećih pripadnika te formacije koji su nastupali uime optuženih i bili neposredno podređeni.

Inače, inkriminacije u ovom predmetu odnosile su se na zločine počinjene u SAO Krajini i SAO Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, kao i općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik u BiH, te na ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili i video zapisom zabilježili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni. Prema optužnici, u tom pothvatu bili su uz dvojicu optuženih i Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić, Milan Babić, Vojislav Šešelj i Željko Ražnatović Arkan.

Istovremeno, Pretresno vijeće je, nakon što je razmotrilo sve dokaze i argumente strana u postupku (optužbe i opdbrane) Statut i Pravilnik ICTY-a, a na temelju pravnih nalaza i utvrđenog činjeničnog stanja izreklo oslobađajuću presudu. Prvobitna optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je 1. maja 2003. godine. Obojicu optuženih su srpske vlasti uhapsile 13. marta 2003. godine.

Simatović je prebačen u pritvor ICTY-a 30. maja 2003, a Stanišić 11. juna 2003. godine. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice tokom prvih stupanja pred Sud koja su održana 2. juna 2003, odnosno 13. juna 2003. Početak suđenja je prvobitno zakazan za 28. februar 2008. Međutim, zbog zdravstvenog stanja Jovice Stanišića početak suđenja je odlagan u više navrata.

Suđenje je ponovo počelo 9. juna 2009. godine. Tužiteljstvo je završilo izvođenje svojih dokaza 5. aprila 2011. nakon što je pozvalo 62 svjedoka. Odbrana je počela izvođenje svojih dokaza 15. juna 2011, i zvanično završila 17. septembra 2012. godine. Stanišićeva odbrana je pozvala 19 svjedoka, dok je njih 14 svjedočilo u Simatovićevu odbranu. Iznošenje završnih reči u ovom predmetu je održano od 29. do 31. januara 2013, a haški tužitelji zatražili su doživotne kazne za dvojicu optuženih.

Fena/Informer.ba