Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Stanišljević neće biti optužen za terorizam

Tužilaštvo BiH prekvalifikovaće krivično djelo stavljeno na teret Banjalučaninu Božidaru Stanišljeviću (61), dugogodišnjem radniku Sportske dvorane Borik, pa će umjesto zbog terorizma on biti optužen za nedozvoljeno posjedovanje i promet oružja.

Stanišljević je priznao istražiocima da je još 2008. godine u banjalučku dvoranu Borik unio torbu sa oružjem i eksplozivom, a koja je pronađena u novinarskoj loži uoči obilježavanja svečane akademije povodom proslave Dana i krsne slave RS, pišu Nezavisne novine.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, juče je na pitanje u vezi sa prekvalifikacijom krivičnog djela protiv Stanišljevića kratko izjavilo da Tužilaštvo još nije završilo sa istragom u čitavom slučaju.

Policija RS je tokom protivdiverzionog pregleda 8. januara ove godine u novinarskoj loži iznad južne tribine u dvorani Borik pronašla torbu u kojoj se nalazila automatska puška sa prigušivačem i pet okvira, tri kilograma plastičnog eksploziva, četiri bombe i poluautomatska puška sa 330 komada municije, kao i štapini sa upaljačem.

Prema procjeni MUP-a RS, da je oružje u dvorani aktivirano ugrozilo bi živote više od 1.000 zvanica koji su prisustvovali svečanoj akademiji, među kojima su bili i srpski patrijarh Irinej, Boris Tadić, predsjednik Srbije, Milorad Dodik, predsjednik RS, i drugi zvaničnici.

Nakon pronalaska oružja, Stanišljević se predao policiji i priznao da je unio oružje u dvoranu, nakon čega je uhapšen.

Kako je za krivično djelo terorizma, koje je u početku stavljeno na teret Stanišljeviću, bilo nadležno Tužilaštvo BiH, predmet je po automatizmu preuzeo i Sud BiH, koji je Stanišljeviću odredio jednomjesečni pritvor.

U februaru ove godine Stanišljeviću je produžen pritvor, a prošle sedmice, pritvor mu je ukinut uz izrečene mjere zabrane.

Prema ovim mjerama zabrane, Stanišljević ne smije napuštati mjesto boravišta, privremeno mu je oduzet pasoš, a zabranjeno mu je korišćenje lične karte za prelazak preko granice BiH.

Prema izrečenim mjerama zabrane, Stanišljević je takođe obavezan da se javlja nadležnoj policijskog stanici jednom sedmično.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok postoji potreba, a kontrola opravdanosti će, kako su naveli iz Suda BiH, biti vršena svaka dva mjeseca.

U slučaju da prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, Stanišljević ponovo može biti pritvoren.

Informer.ba